Dalgona-kaffe (Dalgona Coffee)

Om ni spenderar någon tid alls på sociala medier så har ni säkert redan sett kaffedrinken som verkar bli sommarens trend-dryck. Eftersom jag älskar att testa nya recept så dök jag ju på direkt, och när man väl förstått sig på vad det är för dryck och hur man ska dricka den så är det supergott, men min första smak av skummet var ”bläh vad beskt”, så jag tänker att ni ska få hur jag gör den nu (=supergod).

Dalgona coffee är en koreansk kaffedryck, men det känns som den passar även den svenska publiken alldeles utmärkt, det är mycket kaffesmak, lite sötma och framförallt ett SUPERSNABBT sätt att göra en riktigt god iskaffe på. En personlig reflektion är att det här vore suveränt att uppdatera till en kaffedrink med, med en skvätt rom, whiskey eller konjak…

Om du ska vara lite fancy eller servera gäster så vispar du såklart skummet för sig, men eftersom jag är den enda i familjen som dricker kaffe OCH jag tycker det är tråkigt med onödig disk, så gör jag den direkt i glaset. Ta nu bara inget tunt finglas, utan ett lite tjockare och mindre ömtåligt glas.

Dalgona kaffe, 1 portion

1 msk Nescafé eller annat snabbkaffe
1 msk farinsocker (eller vanligt socker, eller muscovadosocker)
1 msk kokhett vatten

Mjölk
is

Blanda kaffepulver, socker och kokhett vatten i ett glas. Vispa med elvisp (en visp brukar få plats i ett glas) i ett par minuter. Först känns det inte alls som det kommer bli tjockt, men fortsätt vispa tills det är ett riktigt hårt och ljust fluff. Smakar man på bara fluffet nu så är det lätt att bli avskräckt, för det är ganska beskt, men ge inte upp innan vi är färdiga!

Lägg isbitar i glaset (de kommer lägga sig ovanpå fluffet) och fyll på med mjölk. Tryck sedan ner isbitarna i botten av glaset med en sked så kommer fluffet åka upp och blanda sig lite med mjölken. Rör inte om alltför mycket, en del av charmen är att det är en gräddig topp ovanpå kaffet. Men när man får rikliga mängder mjölk och is till skummet så tar det bort beskan och kvar blir en riktigt god dryck!

Har du testat? Vad tycker du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s