Att ha höns

Det är många som är nyfikna på hur det funkar att ha hönor, så jag tänkte berätta lite om hur det funkar.

I tättbebyggt område får man oftast ha 3-6 höns (men inga tuppar), det skiljer från kommunerna så kolla vad som gäller i just din. Vi har valt rasen Dvärgkochin, det är en liten, söt och social ras som passar oss bra, men det finns hur mycket sorter som helst att välja på. Bland annat ska Brahma vara väldigt trevliga med, även om de nu är en helt annan storlek på.

För att ha höns behöver du ett hönshus – vi byggde vårt själva, men du kan t.ex. isolera en gammal lekstuga eller så om du vill göra det enkelt för dig. Mitt bästa tips är att göra en lucka baktill, så att du enkelt kan öppna under sittpinnarna och göra rent – vi har en plåt under pinnarna med tidningspapper på, som vi helt enkelt tar och byter ut ca 2 gånger i veckan. Tar ungefär 3 minuter. I hönshuset behöver det även finnas åtminstone ett par reden som hönorna kan lägga sig och värpa ägg i (det börjar de med när de är ca 21 veckor, sedan blir det ungefär ett ägg om dagen per höna), i det kan det tex ligga strö i botten och halm som de kan forma till ett bo. På golvet i hönshuset har vi strö, det byter jag ut ca 1 gång i månaden, kanske lite mer sällan på sommaren när de mest är ute och lite oftare på vintern när det blir lerigt och geggigt. En värmelampa kopplad till en termometer är bra med, i vårt hönshus slår den på när temperaturen går under 6 grader.

En hönsgård behövs med, vår är ca 3×2 m med full ståhöjd i (för vår skull). Här har vi en vattenskål, en trälåda som vind-/regnskydd och lite pinnar i olika höjder som de kan sitta på. Nu i år har vi faktiskt planterat en humleplanta på utsidan med, den ska ge lite skydd mot solen de varmaste dagarna på året. Tänk på att det behöver vara hönsnät både som tak och som golv, för att inte rovfåglar och rävar ska kunna komma in… Och lämna inte dörren öppen en mörk vinterkväll när det inte syns för då äter en räv garanterat upp dina höns (så jävla dumt av oss att missa det).

Skötsel då? Ja hönorna behöver få färskt vatten och en påfyllning av mat en gång om dagen. Det tar väl ungefär 5 minuter eller så… Vill man lyxa till det så lägger man till lite vete eller korn, och såklart en massa grönt (gräs, sallad mm) till dem, men de klarar sig även på bara torrfoder. Så – klart!

Det kan vara lite motigt att gå ut i snöstorm och byta vatten och ge dem mat, men det tar ändå bara ett par minuter. Vi har förutom äggen mycket glädje av att ha höns, de är ett sällskap i trädgården (de får oftast vara ute med oss när vi är i trädgården själva) och de ger också ganska många skratt – det är tämligen korkade djur, sagt med all kärlek…

Att få sandbada i jorden under lite rabarberblad gör en höna riktigt glad!

Den här gången har vi ju skaffat väldigt små kycklingar, vilket innebär att vi har dem inomhus i en kaninbur under en värmelampa nu i början, tills de fått en hel fjäderdräkt (eller tills det blir varmare ute).

Så, har du funderingar på att skaffa höns, kolla om nån granne kan vara snäll och ge mat och vatten när ni ev. reser bort, och sen är det bara till att köra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s