Ugnsbakad, krispig fläsklägg med rotmos

Häromdagen när vi handlade på ICA så hade de extrapris på ekologisk fläsklägg (rimmad) och jag blev så grymt sugen på det och rotmos, så det fick det bli idag! Jag menar, kolla bara…

img_2338

Ugnsbakad, krispig fläsklägg, 6-8 pers

2 rimmade fläskläggar med svål och ben, ca 1,5 kg vardera
4-5 klyftor vitlök
20-25 kryddpepparkorn
2 tsk mald ingefära
2 torkade lagerblad
ca 0,75 dl olivolja

Skölj av fläskläggen lite snabbt, och skär skåror i svålen. Lägg den i en ugnsfast form. Mortla ihop alla kryddorna och späd med olja tills du har en god kryddblandning – det behövs inget salt eftersom köttet är saltat. Gnid in ovansidan av köttet och svålen med kryddblandningen, sen har du två alternativ:

Det ”snabba” sättet: Sätt in fläskläggen nederst i ugnen på 150 grader, med en köttermometer i nära benet. Ha det i ugnen tills det är 78 grader (bör ta ca 2 timmar), ta ev ur termometern om den är känslig och höj sedan tempen till 225 grader och sätt ugnen på grill i ca 10-15 minuter tills svålen blivit krispig.

Det långsamma sättet: Sätt fläskläggen nederst i ugnen på 125 grader och täck noga för med aluminiumfolie. Låt stå i ugnen på den här låga tempen tills köttet lossnar väldigt lätt från benet, tar uppskattningsvis 4-5 timmar, men kolla för allt i världen under tiden. Höj upp värmen till 225 grader och sätt ugnen på grill, ta bort folien och höj upp köttet i ugnen. Grilla 10-15 minuter tills svålen blivit krispig.

img_2345

Rotmos, 6-8 pers

ca 850-1000 g kålrot
ca 1 kg potatis
3 morötter av det större slaget
1 buljongtärning (tex kyckling- eller grönsaksbuljong)
ca 1-2 tsk salt

Skär kålrot och morötter i mindre kuber (nån centimeter typ) och lägg dem i en kastrull. Häll i vatten så det knappt täcker, salta och lägg i en buljongtärning. Låt koka i sisådär 30 minuter. Skala och skär potatisen i halvstora bitar och lägg i dem – låt sedan koka ca 20 minuter till. Kontrollera att alla bitar är färdigkokta, och häll av buljongen (antingen sparar du den ELLER så rekommenderar jag att du istället använder spadet från fläskläggen att spä moset med). Kör med handmixer och spä med buljong eller spad, tills moset är en slät puré, smaka av med salt och peppar.

img_2343

Jag serverade en klassisk pressgurka till, den gör du så här:

Klassisk pressgurka

1 gurka
2-3 msk ättikssprit
2 msk socker
1 dl vatten
1 nypa salt och ungefär lika mycket vitpeppar
hackad persilja

Blanda ihop spadet. Skiva gurkan tunt (jag gör det alltid med en osthyvel) och lägg i den i spadet. Lägg över en tallrik så all gurka ligger under vätskan och låt stå i ungefär en timme.

img_2341

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s