Ugnsbakad, krispig fläsklägg med rotmos

Psst, välkommen hit! Jag gissar att du ramlat in hit från en sökning på just fläsklägg och det är väldigt kul att ha dig här! Gillar du mitt recept får du gärna skriva en kommentar, och vill du ha fler recept så ska du kika i mitt receptarkiv här uppe i menyn!

Häromdagen när vi handlade på ICA så hade de extrapris på ekologisk fläsklägg (rimmad) och jag blev så grymt sugen på det och rotmos, så det fick det bli idag! Jag menar, kolla bara…

img_2338

Ugnsbakad, krispig fläsklägg, 6-8 pers

2 rimmade fläskläggar med svål och ben, ca 1,5 kg vardera
4-5 klyftor vitlök
20-25 kryddpepparkorn
2 tsk mald ingefära
2 torkade lagerblad
ca 0,75 dl olivolja

Skölj av fläskläggen lite snabbt, och skär skåror i svålen. Lägg den i en ugnsfast form. Mortla ihop alla kryddorna och späd med olja tills du har en god kryddblandning – det behövs inget salt eftersom köttet är saltat. Gnid in ovansidan av köttet och svålen med kryddblandningen, sen har du två alternativ:

Det ”snabba” sättet: Sätt in fläskläggen nederst i ugnen på 150 grader, med en köttermometer i nära benet. Ha det i ugnen tills det är 78 grader (bör ta ca 2 timmar), ta ev ur termometern om den är känslig och höj sedan tempen till 225 grader och sätt ugnen på grill i ca 10-15 minuter tills svålen blivit krispig.

Det långsamma sättet: Sätt fläskläggen nederst i ugnen på 125 grader och täck noga för med aluminiumfolie. Låt stå i ugnen på den här låga tempen tills köttet lossnar väldigt lätt från benet, tar uppskattningsvis 4-5 timmar, men kolla för allt i världen under tiden. Höj upp värmen till 225 grader och sätt ugnen på grill, ta bort folien och höj upp köttet i ugnen. Grilla 10-15 minuter tills svålen blivit krispig.

img_2345

Rotmos, 6-8 pers

ca 850-1000 g kålrot
ca 1 kg potatis
3 morötter av det större slaget
1 buljongtärning (tex kyckling- eller grönsaksbuljong)
ca 1-2 tsk salt

Skär kålrot och morötter i mindre kuber (nån centimeter typ) och lägg dem i en kastrull. Häll i vatten så det knappt täcker, salta och lägg i en buljongtärning. Låt koka i sisådär 30 minuter. Skala och skär potatisen i halvstora bitar och lägg i dem – låt sedan koka ca 20 minuter till. Kontrollera att alla bitar är färdigkokta, och häll av buljongen (antingen sparar du den ELLER så rekommenderar jag att du istället använder spadet från fläskläggen att spä moset med). Kör med handmixer och spä med buljong eller spad, tills moset är en slät puré, smaka av med salt och peppar.

img_2343

Jag serverade en klassisk pressgurka till, den gör du så här:

Klassisk pressgurka

1 gurka
2-3 msk ättikssprit
2 msk socker
1 dl vatten
1 nypa salt och ungefär lika mycket vitpeppar
hackad persilja

Blanda ihop spadet. Skiva gurkan tunt (jag gör det alltid med en osthyvel) och lägg i den i spadet. Lägg över en tallrik så all gurka ligger under vätskan och låt stå i ungefär en timme.

img_2341

16 reaktioner på ”Ugnsbakad, krispig fläsklägg med rotmos

  1. Kanongott o c h annorlunda för mej som alltid kokt fläskläggen. Tackar för ditt recept, har skrivit upp noga för jag tänker göra om detta i ugnen. Gillade kryddblandningen särskilt också, suverän!

    Gillad av 1 person

  2. Det här receptet är grymt! Sambon bokstavligen stönade av välbehag när han tog första tuggan ikväll och jag med, trots att husmanskost inte riktigt är min grej. Kommer aldrig göra fläsklägg på något annat sätt. Rostningen i slutet är en gamechanger👌🏼👌🏼👌🏼

    Gillad av 1 person

  3. Pingback: Veckans mat | godatankar.com

  4. Pingback: Grisjakt i vinterleran | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s