#6 Mormors gammaldags pepparkakor

I lucka nummer sex så kommer ett recept som tar flera dagar på sig, det är superenkelt att göra men SKA vila i kylen för att smakerna ska mogna. Mormors recept på pepparkakor står så långt över alla andra recept jag testat så det är värt mödan, gör du degen idag blir det perfekt att baka till helgen med barnen!

384ed-img_9952

Min mormor, som inte lever längre, gjorde alltid de absolut bästa pepparkakorna. Tunna, spröda och packade med smak är de lätt de bästa pepparkakor man kan äta, och jag är sååååå glad att jag har fått hennes gamla recept! Av alla recept jag samlat så är ändå detta ett av dem som ligger mig allra varmast om hjärtat (och i magen). Den här degen, och såklart även pepparkakorna, blir ganska mild men fyllig och får inte den där skarpa eller lite ”starka” bismaken en del köpepepparkakor får. Helt enkelt sjukt god!

520af-img_9974

Det enda man måste tänka på här är att degen ska ligga ca 2 dagar i kylen, så gör degen en vardagskväll om du vill baka med barnen till helgen. Vilan gör dock att alla kryddor kommer fram på ett heeeelt annat sätt och smaken blir fyllig och fantastisk!

1384b-img_9974

Mormors pepparkakor, stor sats (går att halvera)

1 dl smält smör
2½ dl sirap, lite uppvärmd så den flyter lätt
1½ msk ingefära
½ msk malda nejlikor
½ tsk cederolja (finns vid karamellfärgerna i större affärer)

Rör ihop ovanstående (gärna i matberedare) i 5 minuter på låg hastighet för att få ut alla smaker.

5 dl farinsocker
1 msk bikarbonat

Blanda ner socker och bikarbonat, och kör sedan smeten ytterligare 2-3 minuter.

2½ dl grädde
½ – 1 kg vetemjöl (eller dinkelmjöl)

Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar. Rör ner först grädde och sedan mjöl lite i taget tills du får en bra konsistens (som en bra kakdeg, den ska inte vara alltför kletigt men ändå mjuk). Låt den vila inplastad i kylen i 2-5 dygn innan du bakar ut pepparkakorna – helst på smörad plåt – i mitten av ugnen på 200 grader.

1a1ea-img_9955

5 reaktioner på ”#6 Mormors gammaldags pepparkakor

  1. Pingback: Upp och ner | godatankar.com

  2. Pingback: Som det ska smaka | godatankar.com

  3. Pingback: Behöver julefrid | godatankar.com

  4. Pingback: Helgtips | godatankar.com

  5. Pingback: Decemberplanering | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s