Crème Caramel

Jag gillar verkligen klassiska desserter, ni vet, som ostkaka, katrinplommonsufflé eller citronfromage. Det är ofta ganska enkla recept med få ingredienser och de blir sällan lika söta som många av dagens ”en-godis-inbakad-i-en-kaka-som-är-friterad”. Det här är en klassiker som jag inte gjort på evigheter, den ska inte förväxlas med Creme Brulée (den med det karameliserade sockret ovanpå som en knäckig yta) utan är mindre fet och liksom lite ”dallrig” i konsistensen. Sjukt gott!

IMG_4968

Crème Caramel

2,5 dl socker (vanligt strösocker är enklast för man ser när det blir brunt, men det är väldigt gott att använda åtminstone en del mörkare socker, typ muscovado)
1 dl vatten

Koka upp vatten och socker utan att röra i det tills det fått en fin, gyllene färg (eller täcker baksidan av en sked om man försiktigt doppar ner den). Häll caramelen i en ugnsfast form och snurra formen så sockret täcker botten och en bit upp på kanten.

5 äggIMG_4962
6 dl mjölk
1 msk socker (gärna muscovado)
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Vispa upp ägg, salt och socker så att det bara precis blir blandat. Tillsätt mjölken och rör ihop. Häll i formen med sockerlag. Ställ in nederst i ugnen på en djup bakplåt med vatten i (vattenbad alltså) och täck över med lite folie. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter tills smeten stannat helt. Ta ut den och låt den svalna helt innan du stjälper upp den på ett fat – tänk på att såsen kommer rinna ut så det finns plats för den att göra det. Vill du vara lite lat så serverar du den som den är och låter gästerna skopa upp både pudding och sås själva 🙂

IMG_4970

Den kommer inte riktigt till sin rätt på en mörk tallrik ser jag, den goda karamellen syns liksom inte. Men den smakar lika gott vill jag lova!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s