#9 Asiatisk gurksallad med sesamfrö

Det var ju det där med julmaten med. Jag har otroligt svårt för konceptet julbord – visserligen gillar jag i princip varje del för sig, men ihop blir det bara för mycket och för flottigt. Vi äter gärna julskinka och gröt – till advent. Köttbullar och rödbetssallad – japp, till frukost på en macka, likväl som tex ägg och sill passar bra då. Men allt på en tallrik? Nja… Jag kommer återkomma om vad vi själva ska äta på julafton, men en av delarna kommer vara den här fräscha gurksalladen, som för övrigt passar lika bra till vardags!

Det är så väldigt lätt att fastna i samma gamla hjulspår när det kommer till just grönsaker tycker jag. Frysta haricots vertes, svensson-sallad (sallad, tomat, gurka) eller bara lite kokta ärtor är det som oftast hamnar på tallriken här hemma. Gott i all ära, men inte speciellt spännande. Det här däremot var en suverän upplevelse, smakrik, fräsch, krispig och fantastiskt god blev den här gurksalladen med en asiatisk touch.

IMG_5832

Asiatisk gurksallad med sesamfrön, 4 personer som tillbehör

1 stor gurka
1 tsk honung
1 msk risvinäger
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 tsk riven, färsk ingefära
1-2 klyfta riven vitlök
ev. finhackad färsk chili
1-2 msk sesamfrön

Dela gurkan på längden och kärna ur den med en sked. Skär den i halvmånar, ca 0,5 cm tjocka. Blanda ihop dressingen i en skål, lägg i gurkorna och rör om. Låt stå en stund innan servering och när du ska servera så rör du ner lite sesamfrön.

IMG_5831IMG_5829

En reaktion på ”#9 Asiatisk gurksallad med sesamfrö

  1. Pingback: #24 Poké Bowl | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s