Vinterbostad för hönorna

I dag har äntligen hönorna fått flytta till sin vinterboning – vårt tunnelväxthus. Vi flyttar dem dit av många anledningar:

  • Minska risken för kvalster genom att byta boplats
  • Det är mindre dragigt i växthuset än i det typ 100 år gamla hönshuset som har stora glipor lite varstans
  • Tanken är att vi ska få igång en varmbädd i hampa-ströet i mittgången som ska hjälpa till att hålla varmt
  • Vi får kanonbra gödsling till jorden i växthuset till våren
  • Vi får en möjlighet att i lugn och ro städa ur hönshuset
  • Vi får en möjlighet att fixa till hönshuset – helst med utegips på väggarna men om inte annat får vi måla med släkt kalk innan de ska flytta in igen med våren. Får se vad ork och pengar räcker till!

Ja, det är alltså många fördelar med att flytta dem – inte minst får de lite omväxling och mycket dagsljus. Jag hade egentligen tänkt röja ner min blodklöver men nu har vi ändå haft en massa täckmaterial till alla land från ängen, så jag bestämde mig för att helt enkelt skita i det och låta hönorna botanisera bäst de vill. På bilden här över har vi inte flyttat in den gamla Ikea-hyllan som agerar värprede ännu, den syns däremot lite här nedanför. Sittpinnarna är centrerade över spånet i mitten och om inte annat borde det gå att få igång en varmbädd DÄR eftersom de skiter mest när de sover.

Det hänger lite belysning i taket som drivs av en liten solcell utanför, den ger lite mysbelysning på kvällen.

Varmbädden (eller djupströbädden) är ett experiment, det SKA tydligen gå att få igång men jag är lite osäker på tillvägagångssättet. Vi får testa helt enkelt! I vilket fall så är min förhoppning att de ska trivas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s