Hemgjord Äppelsaft

Det har ju varit ett galet bra äppelår i år! Vi har haft väldigt dåligt med äpplen tidigare år så därför är vi extra glada, men kanske också extra måna om att ta tillvara på så mycket äpplen som möjligt. Det finns ju ändå en gräns för hur många apfelstrudels och äppelpajer man kan äta… Då är äppelsaft perfekt! Dessutom kan du ta tillvara på fallfrukten, för det gör inget om det inte är några ”snyggäpplen”. Det enda du behöver är en saft-sil och en stor kastrull, och helst några glasflaskor (2-3 st stora) att tappa upp saften på – men kniper det går det ju använda en glasburk eller så med.

IMG_8570

Äppelsaft, ca 2 liter

ca 4 kg äpplen (motsvara två 5-liters hinkar fulla ungefär)
1,5-2 l vatten
4-8 dl socker
saft av en citron, eller ca 3 msk citronjuice
0,5-2 tsk citronsyra (finns där kryddor finns)

valfritt: kanelstång

Här har du två val, antingen gör du det extremt enkelt för dig och delar äpplena i fyra, med kärnhus, kvist och skal (ta bort maskätna delar såklart). Vill du däremot kunna göra äppelmos på resterna så ta bort kärnhus och pinne, men lämna på skalet. Jag körde på första varianten idag pga brist på ork.

IMG_8563

Lägg äpplena i en stor kastrull och häll på knappt 2 liter kallt vatten. På med ett lock och koka upp, sedan får det koka till äpplena är helt mosiga, för mig tog det ca 30 minuter men det beror på äppelsort. När allt är mos kan man plocka upp de stora skalbitarna som flyter löst med en grilltång, så täpper de inte till i silen sen. Häll över allt (eller i omgångar beroende på hur stor din saftsil är) i saftsilen och låt det rinna av i ca 1 timme, rör gärna om någon gång så rinner det bättre. Det moset som är kvar kan du nu göra just äppelmos av om du vill, saften häller du i en kastrull och låter koka upp – passa så det inte bränns!

Tillsätt nu citronsaft, sedan citronsyra och socker lite i omgångar – smaka av! Här beror ju mängderna dels på vad du har för äpplen men även på din smak, jag vill ha min saft lite sötsyrlig och har gärna mycket citronsyra i men inte alltför mycket socker, hade nog i ca 6 dl den här gången. När du är nöjd med smaken ger du saften ett snabbt uppkok igen och skummar av, sedan häller du över på varma och rena glasflaskor. Förvara i kylen, eller frys in om du vill spara länge (tänk på att inte fylla glasflaskan ända upp i så fall).

Jag tycker det är godast att blanda ca 1+4 med bubbelvatten, men tänk vilka drinkar man kan göra! Äppelsaft+Prosecco eller varför inte en Äppelgin och tonic?!? Gah!

IMG_8572IMG_8573IMG_8575IMG_8576

En reaktion på ”Hemgjord Äppelsaft

  1. Pingback: Äppelmos och äppelsaft | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s