Aroniamarmelad

Ok, jag är nog den som oftast lagar mat hemma, men maken är inte helt bortkommen i köket heller. Däremot är vi lite olika, jag lagar i stort sett alltid mat ”på känn”, medan han oftast är väldigt noga med att följa recept.

Något han gör här hemma är att ta reda på våra Aronia-bär – vi har ett träd, men annars är det här svarta bäret väldigt vanligt som häck i busk-format. Det är inte gott att äta som det är och få verkar göra något av dem, men om man kokar den här ljuvliga Aronia-marmeladen på dem så blir de fantastiska:

Tobbes Aroniamarmelad
1,5 l bär (de ska antingen ha frusit ute på trädet eller legat i frysen minst ett dygn. Några månader i frysen är inga problem att spara dem!)
3 dl vatten
2 dl strösocker
4 dl syltsocker
1 vaniljstång
1 kanelstång
saft från ½ citron

Koka bären i vattnet i 20 minuter. Skrapa ur vaniljstången och blanda både stång och frön med sockret. Rör ner detta tillsammans med kanelstången och citronsaften, och låt det koka i ytterligare 20 minuter. Mosa gärna lite av bären med baksidan av en sked.

Häll upp marmeladen varm, på desinficerade burkar (googla, det finns olika alternativ) och förslut locken väl. Låt sedan marmeladen stå i en vecka i kylen innan du äter den!

En lyxig helgfrukost: Dinkelbröd med ost och aroniamarmelad, lite
proteinshake och så en kopp kaffe. Perfekt!

Marmeladen blir nästan svart (akta kläderna) och är supergod till diverse olika ostar, eller bara på lite rostat bröd…

En reaktion på ”Aroniamarmelad

  1. Pingback: #21 Gotländsk saffranspannkaka | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s