Hemgjord saft på vindruvor

Utanför köksfönstren på vårt hus växer en tjock och gammal vinranka, med stam som min underarm allra minst. På den växer det en stor mängd gröna vindruvor, som är riktigt, riktigt goda om än inte superstora. Och ja, det är kärnor i dem, men inte supermycket som det kan vara i en del hemodlade vindruvor. Men vad ska man då göra med alla druvor? Idealiskt vore naturligtvis att lämna in dem för att pressa dem (eller göra det själv), men om man inte orkar/hinner det så kan man åtminstone använda en del för att göra en helt ljuvlig saft. Till smaken påminner den lite om äppelsaft, mustig men lite syrlig och väldigt fräsch, med en ton av honung skulle jag vilja påstå?

Jag gör min saft i en saftmaja, otroligt smidigt, men såklart kan du koka sönder druvorna i en kastrull och sedan sila av saften om du inte har en sådan. Måtten blir ju inte exakta heller, beroende på både hur söt och god druvan blivit under sommaren (den här sommaren har varit sen i starten vilket visar sig även på druvorna) och hur söt du vill ha saften, så måste du helt enkelt smaka dig fram. Men ungefär så här gjorde jag:

Hemgjord saft på vindruvor, ca 3 liter

Vindruvor
socker
citronsyra
ev. atamon

Fyll din saftmaja med druvor, jag revar av dem lite slarvigt och plockar bort de stora stjälkarna och ”russin”, men är inte jättenoga. (Eller fyll din kastrull om det är det du jobbar med, och häll ungefär en tredjedel av kastrullen med vatten). Häll vatten i bottenkärlet och låt koka – jag har aldrig i sockret i själva saftmajan utan kokar ut fruktjuicen först.

När all juice kokat ut så samlar du den i en större kastrull och börjar tillsätta socker och citronsyra – här får du smaka dig fram. Jag tror jag slutade på ungefär 1/3 – 1/2 paket socker, och kanske ungefär en halv tesked citronsyra. Det ska vara sött men inte sliskigt utan fortfarande fräscht! Koka upp lite hastigt och skumma av, slå sedan på rengjorda och desinficerade flaskor (låter mina stå i ugnen på 100 grader i ca en kvart).

Den här gången satte jag till lite atamon (konserveringsmedel) med, kände att det var en del mögelsporer på en del vindruvor och vet inte hur lätt de förstör saften annars.

Vi späder oftast vår med bubbelvatten, så himla gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s