Långbakad fläsksida med krispig svål

Jag förstår inte riktigt folk som skär bort en fettrand eller en krispig svål från sitt kött. På ett sätt fattar jag ju att det ju såklart är en hel del kalorier i, men det skulle för mig vara som att servera en dessert och sen plocka bort allt socker? Då väljer jag hellre mina tillfällen, för jäklar vad gott det här var!

Långbakad fläsksida (eller sidfläsk) med krispig svål, 4 portioner

ca 1 kg fläsksida eller sidfläsk (ej rimmat) med svål
0,5 dl olivolja
6-8 vitlöksklyftor
20 hela kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 msk torkad, malen ingefära
2-3 tsk salt

Mortla ihop alla ingredienser, ja förutom fläsksidan då. Skåra svålen enligt egna önskemål, och gnid in kryddblandningen ordentligt så den kommer ner i springorna och runt hela köttet. Lägg köttet i en ugnsfast form och täck med aluminiumfolie. Sätt in längst ner i ugnen på 125 grader i 2-4 timmar. Längre tid ger ett mörare kött, men ibland hinner man ju inte. Öppna ugnen och ta bort folien (akta dig för ångan) och höj sedan temperaturen till 225 grader. Höj upp steken så den hamnar åtminstone i mitten av ugnen, eller högre. Låt den gå i ca 30 minuter, till svålen verkligen blivit genomgjord och krispig. Vill du så kan du lägga i klyftad potatis runt om i formen nu. I slutsteget kommer lite olja och kryddor se brända och svarta ut, men det ska till hög temperatur för att svålen ska bli krispig, så håll ut.

Ungefär så här ser den ut när den åker in i ugnen…
…och ungefär så här när du tar ut den!!!

Ta ut steken och låt den stå i 10 minuter innan du skivar upp den.

Jag serverade min med en ljummen sallad gjord på stekt grönkål, sallad, ugnsrostade tomater, avokado samt rostade pumpakärnor. Som ”dressing” tog jag lite av spadet från köttet, såååå gott! Spara annars det spadet, det är supergott att ha som buljong i tex en soppa!

Ät, njut, och gillar du receptet får du väldigt gärna lämna en kommentar!

4 reaktioner på ”Långbakad fläsksida med krispig svål

Lämna en kommentar