Filésaute à la Moutarde

Den här rätten består av något som kan vara den godaste såsen som går att åstadkomma. Från början är receptet med fläskfilé, men kycklingfilé ger ett minst lika bra resultat, så ta det du har hemma! Jag lovar att den här rätten kommer smaka betydligt mer än man kan tro vid första anblicken…

Filésaute à la Moutarde, 6-8 portioner
ca 800 g kycklingfile eller fläskfile, skuren i skivor
½ dl cognac
5 dl lätt creme fraiche
1 tärning grönsaksbuljon
kycklingfond efter smak
3-5 tsk dijonsenap
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 askar kryddkrasse

Salta, peppra lätt och bryn köttet i omgångar så att det får en riktigt krispig yta, gärna i tex en traktörpanna med lite högre kanter. När allt är brynt lägger du över allt i pannan. Häll på cognacen, skaka runt, och lyft snabbt bort pannan från spisen och fläkten (sänk gärna ner den en bit om du inte har högt i tak), håll undan ansikte och hår, och tänd på. Det blir lite av ett eldmoln i en sekund. Se till att all eld brunnit ut innan du sätter tillbaka pannan på spisen. Tillsätt creme fraiche och kryddor, smaka av med kycklingfonden, och låt det hela koka ihop i ca 20 minuter (kontrollera att köttet är färdigt). Späd med vatten o det blir för tjockt. Precis innan servering klipper du ner kryddkrassen och rör om – och voila, du har en otroligt smakrik och lyxig gryta!

Servera med kokt potatis eller hasselbakspotatis. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s