Broccolipaj i långpanna

Nu så här i mellandagarna är det ju ofta många besök. Vi hade kusinerna och farfar här idag, så vi behövde laga mat till 10 personer som inte krävde en alltför stor insats under dess gång – då blev den här broccolipajen helt perfekt. Klart man kan göra den i en mindre form, men ärligt talat, blir det paj över är det ju perfekt även dagen efter. Vill man ha pajen vegetarisk (ja förutom ägg då) så hoppar man helt enkelt över bogen.

IMG_6252

Broccolipaj i långpanna
10-14 personer

Pajdeg:

4 dl mjöl
2 dl grovt mjöl av valfri sort
250 g smör
2-5 msk kallt vatten
en liten nypa salt

Kör ihop degen hastigt, enklast är i en matberedare. Plasta in den och lägg den att vila i kylen i minst 20 minuter. Ta ut den och tryck ut den i en långpanna (det här blir inte jättetjock deg, jag gillar den bäst när den är tunn men älskar du deg kan du göra lite mer). Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter på 200 grader.

Fyllning:

10 dl lätt creme fraiche
10 ägg, medelstora
ca 2-300 g riven ost (smakrik!)
ev. 1 liten ädelost (valfritt men väldigt gott)
ca 0,5-1 msk salt
svartpeppar
3 ”knippen” broccoli
2 askar cocktailtomater
1 liten burk soltorkade tomater i olja
ca 3-400 g rökt bog

Vispa upp äggen lite lätt i en stor skål. Vispa ner creme fraichen och osten. Hacka eller strimla de soltorkade tomaterna (oljan kan du använda tex till en salladsdressing sen) och lägg ner dem. Smaka nu av äggstanningen, den får ju viss sälta av osten och tomaterna, men fortsätt sedan att salta och peppra tills den har en bra smak – det är ju själva basen i din paj. Jag gillar även att ha i lite chilipeppar och rökt chilipulver, men även örtkryddor är gott.

Dela broccolin i små buketter och lägg dem åt sidan. Skär stjälkarna i skivor (ca 0,5 cm tjocka) och lägg dem i kokande, saltat vatten. Låt dem koka ca 4 minuter, lägg sedan ner även buketterna och låt det koka i 5 minuter. Häll av broccolin och skölj den hastigt under kallt vatten. Låt den rinna av ordentligt, fördela sedan ut den på pajbotten. Dela tomaterna i halvor och lägg ut dem med. Vill du ha rökt bog så skär den i kuber eller strimlor och lägg ut den med – häll sedan över din äggstanning.

Grädda i 30-40 minuter i mitten av ugnen på 200 grader, tills äggstanningen ”stannat”. Ta ut den och låt den helst stå i 10 minuter innan du serverar med sallad, vinägrett och ett gott bröd!

IMG_6254IMG_6253

4 reaktioner på ”Broccolipaj i långpanna

 1. Åh älsk på broccolipaj! Denna är mycket matigare än den jag brukar göra, med bara typ broccoli och ädelost. Måste provas i veckan!

  Gillad av 1 person

 2. Tack för ett gott recept! Jag fick använda 2,5 gånger så mycket deg som du skrivit till pajen för att få den att täcka min långpanna på 30*40cm men det gick kanonbra!

  Gillad av 1 person

  • Men vad kul att du gillade det! Förstår, jag är inte så förtjust i pajdeg så vill själv gärna ha ett riktigt tunt lager, men det är ju inte alla som är som mig 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s