Mangopannkaka i ugn

Som ni kanske har märkt här så har recepten lyst med sin frånvaro – jag är helt enkelt inne i en sån extrem ”torrperiod” just nu och har ingen inspiration alls till att laga någon mat. Dock visade det sig ju att vi trots allt behöver äta (?), och då har ugnspannkaka i olika former fått hamna på schemat ett gäng gånger. MEN, ibland bara måste man ju ändå variera sig lite, och då kom den här perfekta lunchen till, den är ju ett ganska bra mellis-alternativ, men som ändå känns som lite fika (beroende på vad du serverar till).

(Ledsen, men det blev bara en mobilbild, jag hann aldrig ta fram kameran innan den var uppäten.)


Mangopannkaka i ugn, 4 portioner

6 dl mjölk
2 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1 dl fullkornsdinkel (eller fullkornsmjöl)
2-3 ägg
1 tsk salt
1 msk smör/kokosolja

(hit är det helt enkelt mitt standardrecept på ugnspannkaka)

1 msk socker (kan uteslutas)
1 paket fryst mango

Blanda alla ingredienser i en skål, förutom smör och mango. Tillsätt lite av mjölken i taget så är det lättare att få smeten klumpfri. Låt smeten stå i rumstemperatur – minst en kvart och gärna upp till en timme. Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en gjutjärnspanna, vicka lite på den så det kommer smör även på kanterna. Häll i pannkakssmeten, och fördela sedan de frysta mangobitarna över hela pannkakan. Lyft försiktigt in hela pannan i ugnen, nedre halvan. Grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter (håll koll så den stannar ordentligt), sedan kommer det enda svåra momentet – ta ut den och låt den stå 5-10 minuter innan du serverar den! Försööööök att hålla dig, den blir mycket bättre då.

Beroende på humör/sockersug/aktuell fikastatus så kan den serveras med en kula vaniljglass, vaniljvisp eller färsk mango/annan frukt. Sinnessjukt god, och numer en stående lunch på helgen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s