Dillkött

Dillkött är en sån där riktig klassiker, och som så många andra sådana som förr kanske var vardagsmat så tycker jag att det känns mer som lite lyxig helgmat i dagens stressade samhälle. För att den ska bli sådär perfekt så tar det lite tid, visserligen sköter den sig själv, men ändå, inget man slänger ihop en måndagkväll. Och på något sätt är det dessutom lite comfort-food med, sånt man åt hos mormor när man var liten, och det är ju så galet gott dessutom! Jag gör mitt dillkött riktigt söt-syrligt, så har du bara ätit dillkött ute på lunchrestaurang brukar det inte ens likna den hemgjorda. Däremot är det inte världens vackraste mat att fota, men jag har i alla fall gjort ett försök…

dill1

Receptet kanske SER svårt ut, men det är verkligen inte det, så snälla ge det ett försök!

Dillkött, 10-12 portioner

Köttet

ca 1,5 kg nötstek eller högrev (det är kalv i originalreceptet men jag använder oftast nöt)
kokande vatten
1 msk salt per liter kokande vatten
3-4 lagerblad
1 msk hela kryddpepparkorn
3 morötter, i stora bitar
2 gula lökar, i klyftor
gärna dillstjälkar

Lägg köttet i en ugnssäker kastrull (kolla så även locket tål att stå i ugnen). Fyll på med kokande vatten, håll koll på ungefär hur många liter du häller på, tills det täcker köttet. Tillsätt salt efter hur mycket vatten du hällde på, och lägg till lagerblad, kryddpeppar, morötter och lökar, samt dillstjälkar om du har sådana. Låt det koka upp igen på spisen, sätt på locket och ställ in hela kastrullen i ugnen på 125 grader. Nu behöver köttet stå – i allt från 4-7 timmar beroende på storlek och vilken kvalitet det är på köttet. När det är lätt att peta bort en bit med en gaffel, då är det klart att tas ut. Ta då ut hela kastrullen, lyft ur köttet, men spara för all del buljongen som ska vara i såsen.

Såsen

3 msk smör
4-5 msk mjöl
ca 1 liter av buljongen från köttet ovan
2-3 dl grädde
2-3 äggulor
0,5-1 dl ättikstprit
ca 1-2 tsk socker
1 dl hackad dill
salt och peppar

När köttet är klart börjar du med såsen. Smält smör i en kastrull och vispa i mjölet så det blir som en liten mjuk kakdeg ungefär. Tillsätt buljong, ungefär en deciliter åt gången i början, och vispa det jämt innan du häller i mer buljong. När såsen börjar kännas lagom såsig i konsistensen och har kokat minst 3 minuter är det dags att smaka av. Om inte den här grundsåsen är god och smakrik så kommer inte heller den färdiga dillsåsen bli bra, så smaka av med salt och peppar tills det smakar gott. Nu är det dags att hälla i socker och ättikssprit, JAG vill att min bli ordentligt sting i, men den ska samtidigt kännas balanserad. Här är det bara att smaka, smaka och smaka igen. När det känns bra så rör du ihop grädde och äggulor, stänger av värmen på plattan med såsen och rör ner ägg-grädden tillsammans med den hackade dillen. Nu får inte såsen koka mer. Smaka av en sista gång, grädden tar ibland lite udden av såsen så det kan behövas mer salt och ättika, men som sagt, smaka! Skär köttet i skivor eller bitar och lägg ner i såsen.

Servera med kokt potatis och gröna ärtor!

dill2dill3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s