Träna i mitten av graviditeten

Nu är jag, enligt min gravid-app, ca 45% in i graviditeten, och jag tänkte prata lite om träningen. Det är många som ser lite milt förvånade ut över att jag tränar fortfarande, men jag måste säga att det dummaste jag gjorde de förra graviditeterna var att jag inte tränade alls (vilket jag iofs inte gjorde när jag INTE var gravid heller, då). Jag siktar fortfarande på lika många träningspass – totalt 5 st i veckan, MEN nu under den mest hektiska perioden på jobbet så får det vara helt ok om det bara blir 2 eller 3 stycken.

Men vad tränar jag då? Jo, jag styrketränar (helst) två img_5300gånger i veckan på lunchen. Här har jag fått anpassa ganska mycket, det blir mycket lättare vikter i och med att bålen inte är alls så stabil som förr. Vissa övningar, typ marklyft, funkar ändå riktigt bra, vilket är toppen eftersom det tränar baksidan av kroppen så mycket. Och just baksidan är det jag försöker fokusera på mest, för att kompensera för en växande mage och senare bärande på bebis. Marklyft, raka marklyft, ryggmaskinen (vet inte vad den heter men den där man böjer sig bakåt), rodd och latsdrag blir det mycket av. Benen och rumpa är svårast att träna eftersom de är stora muskler som egentligen behöver tunga vikter, men här har jag fått gå över till en benpress i maskin för att få lite mer effekt – då blir det ingen belastning på bålen och man kan ta i lite mer. Helst ett ben i taget med, då är det lättast att få med rumpan tycker jag.

Yoga blir det med, 1-2 pass i veckan, och även här får jag anpassa lite. Jag var lite orolig innan att jag inte skulle veta vad jag behövde ändra på, men DET är inget problem kan jag säga. Det märks direkt vad som funkar och inte – ibland lite överraskande faktiskt. Jag kan tex stå i kråkan riktigt bra, men jag kan inte göra höftlyft (första steget till brygga), eller göra vissa vridningar. Den låga krigar-positionen är också oväntat jättesvår, för magen känns som den kläms. Några övningar som INTE var så konstigt att jag får låta bli är ju de där man ligger på mage, men jag gör rygglyft sittanda på knäna och det funkar helt ok.

img_5290På lördagar har jag ju HIIT, och nu när jag kommit förbi den känsligaste delen fram till vecka 12 så har jag börjat gå på dem igen – men det blir ”LIIT” (Lite Intensiva Intervall Pass) 😉 Dvs jag gör varje station långsammare men ordentligt (och så tungt jag orkar), och jag har plockat bort alla hopp.

Promenader var nog det jag märkte skillnad på först, det går helt enkelt inte att gå alls lika fort längre, jag får bara sammandragningar då, så tempot får helt klart bli lägre.

Veckans insikt var att jag är helt oförmögen att göra armhävningar på tårna längre?!? Ok att man är lite tyngre på mitten, men här blev det extremt omöjligt, jag har inte en chans i världen att orka detta längre. Lite fascinerande faktiskt, det kom lite ”över en natt” och jag gissar att det också har att göra med att det är svårt att koppla på bålmuskulaturen* ordentligt.

Så, det blev visst ett långt inlägg, men kanske att någon annan i liknande situation tycker att det kan vara intressant att läsa om – även om all träning funkar olika för olika personer. Är det nån som undrar något är det bara att fråga, jag har ju ingen utbildning överhuvudtaget inom ämnet, men åtminstone lite personlig erfarenhet.

*Vill någon läsa mer om bålmuskulatur, graviditeter och bäckenbottenträning så kan jag varmt rekommendera BakingBabies, som har hur mycket information som helst i ämnet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s