Nu är familjen komplett!

De senaste fyra dagarna har jag framförallt legat på soffan och haft omväxlande frossa, svettningar och framförallt ont i kroppen (och halsen), MEN efter ett gäng piller så tog jag ändå de stora pojkarna och åkte till en gård utanför Nässjö i lördags eftersom vi ÄNTLIGEN fått kontakt med en hönsuppfödare!

Makalöst trevlig dam, hon visade runt oss bland sina omkring 15 olika raser och vi fick titta på både tuppar, hönor och kycklingar innan vi valde. Jätteroligt! Hade vi haft lite mer plats så hade jag nog gärna tagit ett par blå Wyandotte som är makalöst vackra, men det får bli nån gång i framtiden. Efter lite kikande och diskuterande med barnen så kom vi fram till att vi skulle ta en friserad dvärgkochin (Flora) i något slags tonårsstadie – samma ras som vi har nu fast med fjädrarna liksom åt ”fel” håll, och två stycken faverollekycklingar (Ella och Doris). De senare var så himla söta, som vuxna ser de ut lite som ugglor i ansiktet, och de ska vara väldigt trevliga att ha att göra med. Vi hade sån tur att hon hade två dagsgamla kycklingar av den sorten – det ska vara ganska enkelt att könsbestämma just den rasen tidigt visst, så vi hoppas att det är två hönor nu med då.

IMG_4625

Just i det här stadiet – liksom mellan höna och kyckling, så ser de rätt roliga ut, och liksom tufsiga. Men hon kommer nog bli riktigt fin när hon är ”färdig”.

Vi fick tipset om att sätta in den lite halvstora hönan/kycklingen på natten när det är mörkt, enligt principen att hönsen då på morgonen tänker att ”hon har nog alltid varit här”, men det funkade lite sisådär tycker jag. Kanske för att de är vana att bara vara två stycken… Höns är ju dessvärre inte så snälla mot varandra när de ska få fram rangordning och sånt, så vi fick skilja dem åt ganska snabbt för att den nya lilla hönan inte skulle fara alltför illa. Nu är de i hönsgården alla tre, men avskiljda av ett hönsnät, så de får vänja sig vid varandra.

Flora visade sig vara en av de goaste små hönorna jag träffat, hon är jättesällskaplig och väldigt mysig! De andra två är lite tidigt att säga, men rasen som sig ska vara väldigt vänliga och hålls ofta som husdjur, så det bådar ju gott.

De små uggle-kycklingarna bor för ett gäng veckor framöver i en stor kaninbur i vårt ena badrum, under en värmelampa. De får komma ut små korta stunder i gräset när vi sitter med dem, om det är varmt ute, annars får de bo inomhus tills de blir nånstans mellan 6-10 veckor beroende på hur varmt det är ute.

IMG_4611

Ella och Doris (vi får se vem som blir vem när de får lite mer fjädrar så man ser skillnad på dem).

IMG_4617

IMG_4621

De ser precis ut som små påskkycklingar, fast de är en bra bit större än vad våra dvärghöns var som små. De här blir ”normalstora” höns. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s