Antagonist javisst?

Jag har inte haft så himla mycket inspiration till min bok på sistone nu, pga lite omständigheter som inte hör hit. Däremot så funderar jag lite på den när jag får en lugn stund över och en av de saker jag klurat över är det här med en antagonist.

En antagonist är ju typ motparten till ens huvudkaraktär, en ”fiende” om man så vill förenkla det hela lite. Det är ju lätt att hitta antagonister i tex lite mer ungdomsbetonade filmer (och böcker) till exempel, i hjältefilmerna finns det en ond skurk, i Bond-filmer ett ond organisation ledd av en ond ledare, i Harry Potter har vi Voldemort osv. Men det finns ju även filmer utan en mänsklig antagonist, jag tänker överlevnadsfilmer och katastroffilmer, kan man räkna själva omvärlden som antagonist där? Kan en antagonist vara en vulkan eller en snöstorm?

starwars-lego-80757

Jag har lite svårt att sätta fingret på min antagonist i min bok känner jag. Omgivningen är visserligen en stor utmaning, men för min grundhistorias skull så behöver jag någon form av grupp eller organisation som antagonist känner jag – om jag nu inte ska släppa det spåret alls. Där blev det med ens svårt, för det blir fruktansvärt lätt en känsla av ”specter”, dvs den onda organisationen som är agent 007’s motpart, det blir lite platt och barnsligt på något sätt. Jag vill att både mina karaktärer och min antagonist ska vara mer smutsgrå till karaktären snarare än vitt/svart, det är då det blir intressant. Nu är ju inte det en enkel sak i sig, av någon slags inbyggd tanke så blir gärna min huvudperson ganska god om man nu kan kalla det det, jag får tänka till lite och svärta ner henne mer när jag går tillbaka och redigerar tror jag.

Hur gör ni, antagonist eller ej, hur skapar ni den/det och hur arbetar ni med konceptet?

4 reaktioner på ”Antagonist javisst?

  1. Jo jag försöker jobba med antagonister, dels rent fysiskt i form av en person men också mer subtilt med delar av en personlighet kan man säga.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s