Kladdig rabarberkaka med grekisk yoghurt

I dag var jag sugen på något nytt – varianter på kladdiga rabarberkakor är det gott om, men jag tycker att de ibland känns lite mastiga och väl söta. Fick lite feeling på grekisk yoghurt och testade att ha det i – det blev supergott! En lite syrlig men härligt krämig kaka, perfekt att servera med lite glass eller vaniljvisp till. Och du, ta Arlas grekiska yoghurt istället för Lindahls, tycker den är SÅ mycket godare (och gjord på svensk mjölk).

Jag lät min vara riktigt kladdig, men det är ju en smaksak!

Kladdig rabarberkaka med grekisk yoghurt

150 g rumsvarmt smör
3 ägg
2 dl socker (lagom tycker jag, vill du ha en riktigt söt kaka tar du 3 dl)
1,5 msk vaniljsocker
3,5 dl mjöl
1 dl grekisk yoghurt
en nypa salt

ca 2 dl skuren rabarber
0,5 dl socker
1 tsk maizena eller potatismjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och ”bröa” en form av pajformsstorlek med tex mjöl, potatismjöl, kokos eller polenta.
Vispa smör och socker poröst, vispa sedan ner äggen ett i taget. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl, bred sedan ut den ganska tjocka smeten i din form. Skaka runt de skurna rabarberbitarna med lite socker och maizena/potatismjöl i en påse eller i bunken du nyss använt. Sprid ut över smeten.
Ställ kakan mitt i ugnen och sänk temperaturen till 150 grader. Grädda i ca 30-40 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Den blir ganska kompakt eftersom man inte har i något bakpulver, men det passar så himla bra till rabarbern!
Servera med vaniljvisp eller vaniljglass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s