Kladdig och seg* kaka med kaneläpplen och jordnötter

Idag går vi runt och skrotar här hemma, minste mannen och jag. Han har piggat på sig ganska snabbt och har nog varit hyfsat feberfri på förmiddagen, men jag är inte säker än på om han är pigg nog att gå till dagis i morgon, det hänger lite på eftermiddagen känner jag. Däremot har min egen hosta blivit rätt illa och jag känner mig hängig med, men det är ju som det är. Är det bara jag som är lite halvdan så åker vi nog till Skövde ändå i helgen, blir nån mer sjuk så får vi väl boka av och om…

Men man kan ju inte bara gå här och plocka, sjuk eller ej så vill man ju gärna ha en kopp (eller fem) gott kaffe och något smaskigt till det. Plockade ihop ett nytt recept här hemma som blev toppen, visserligen är det ju kladdkakans dag i dag, men en kladdig kaka som denna konkurrerar ut vilken vanlig kladdkaka som helst om jag får välja! Att äpplen och jordnötter passar ihop vet ju alla som ätit mellis med äppelklyftor och jordnötssmör 🙂

Kladdig och seg* kaka med kaneläpplen och jordnötter

4 äpplen
ca 0,5 msk kanel
125 g smör
3 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 näve jordnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret – bryn om du vill ha det extra lyxigt – och låt det svalna lite. Skala äpplena och skär dem i lite mindre bitar än om du gör vanlig äppelpaj. Lägg dem i en påse och häll över kanel efter smak och skaka runt. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och smöret till en jämn smet. Lägg nu i äpplena och vänd runt dem lite hastigt och slarvigt – jag vill att kanelen ska sitta kvar runt äpplet och inte hamna för mycket i kaksmeten. Häll upp smet med äpplen i en smord form med löstagbara kanter. Strö över en näve jordnötter. Grädda nederst i ugnen i ca 25 minuter – kan dock variera rätt mycket så håll koll! Jag vill ha min lite seg och mjuk i mitten så jag kollar ungefär halvvägs in till mitten med en sticka, när den är klar där tar jag ut kakan.

*Seg blir kakan dagen efter, då är den suveränt god, men i ärlighetens namn överlever mina sällan så länge….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s