Favoritfett nummer ett

Väldigt passande rubrik så klart, i dagens #fångafebruari. Fettisdagen och den enda mat-dagen på året som jag anser är helig, jag firar gladeligen både våfflor, kanelbullar, kladdkakor och annat, men missar jag en gång så gör det mig inte så mycket. Semlor däremot – får jag inte äta en semla i dag så blir jag genuint ledsen!

Alla i familjen förutom Lukas älskar semlor, även den här lille.

Men rubriken ger ju även lite andra svar. Faktum är att jag inte KAN ge bara ETT exempel på favoritfett (hur sjuk mening är inte det) utan måste ge en hel drös, för fett? Fett är ju hur gott som helst!

SMÖR – brynt, skirat eller bara brett på en macka. Smörstekta kantareller, på en smörstekt toast… Nybakat bröd med massor av smör på?! Hur gott…

AVOKADO – det absolut bästa växtbaserade fettet jag vet, krämigt, smakrikt och bara otroligt gott. Guacamole, grillad avokado, avokadosallad eller avokadomacka. Mums!

ANIMALISKT FETT – fettkappan på en bra biff, krispig bacon, fläsk med knaprig svål eller en marmorerad entrecote. Fett är det som gör kött gott, och det är väldigt sällan jag skär bort, fast jag vet att många har svårt för det.

GRÄDDE – lite av en vattendelare. För sig så är det inget vidare, det värsta jag vet är när man får vispad grädde som är helt osötad, eller som är FÖR sötad. Den ska vara lättvispad och med en liten nypa socker i, den ska toppa en kopp varm choklad, en irish coffee eller smälta ner över en paj om det kniper och man inte har vaniljvisp. Till mina två yngsta barn häller jag gärna i en rejäl skvätt i smoothien (och smakar lite själv), de behöver absolut lite mer grädde på kroppen.

Som ni ser, ett himla kärt ämne för mig. Men det ska vara rätt sort, en flottig hamburgare eller fet snabbmat tycker jag INTE om.

Gå nu ut allihop och ät MINST en semla idag, om du inte tillhör avarten som inte gillar detta perfekta bakverk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s