Renoveringen av hönshuset och en överraskning

I helgen körde vi ett race med att klä in insidan av hönshuset med utegips. Det behövs för att få det tätt och för att bli av med alla miljarder sprickor där det kan gömma sig kvalster (vilket vi kände av i somras…). Vi lägger inte någon isolering mellan yttervägg och innervägg, det hade ju kanske varit logiskt, men det här gamla hönshuset som i vissa delar säkert är 100 år gamla så behöver det kunna ventilera ordentligt i mellanväggarna för att inte bli fukt- och mögelproblem. Ankorna bor ju själva i hönshuset nu, men de tog sin tillflykt till hönsgården medan vi grejade, så det löste sig det med!

När vi flyttade in här så var hönshuset bara målat med släkt kalk (tror vi) och världens bästa grogrund för kvalster…

Ni ser ju skicket på stockarna, vi har resonerat som så här att det får kanske stå i ca 10 år till med lite konstgjord andning likt det vi gör nu, så får vi se sen om vi har tid och pengar att riva och bygga ett helt nytt. Förra året slängde vi på lite OSB där det var värst, men som sagt märkte vi i somras att det inte var tillräckligt. Nu gör vi istället så här:

Vi har rivit ner all inredning och hyllor och värpreden, och hjälpligt reglat där det är som snedast för att kunna få på gips. Tacksamt nog är utegipsen tunnare och därmed lite böjlig, vi är inte ute efter att det ska bli spikrakt nu utan ”good enough” med tanke på övrigt skick. Sen började vi klä med gips:

Vi kommer inte bygga smygar runt fönstren utan kommer istället sätta dit en plexiskiva på gipset på insidan av fönstret – då slipper vi drag och kvalster men får ändå in ljuset utan att vi behöver göra några ingrepp i det befintliga huset. Jag har inte hunnit fota när det är helt färdiggipsat, men vi hann faktiskt klart med alla väggar så nu är taket nästa punkt på listan.

Nästan klart!

Självklart ska strö och halm bytas ut sen med, men eftersom ankorna bor där nu så får det vänta en liten stund.

När det blir lite varmare ute (helst 5 grader dygnstemp och inte kallare än 3 grader på natten är minimikrav) så ska vi foga alla skarvar. När det blivit ytterligare lite varmare ska det på ett lager färg (vitt) så det blir ljusare och går att torka av, men där får vi liksom vänta in vädret.

Överraskningen då? Jo, det verkar i alla fall som ankorna trivs, för när Tobbe gick ut där häromdagen så låg där vårt alldeles första ankägg! Känns som en ”tack för ni gjorde det så bra för oss”, hahaha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s