Snabb tonfisksallad med risnudlar och kål

Det här är baserat på ett recept från Coop jag gjorde första gången för ett par månader sedan när jag behövde snabb men fräsch middagsmat en vardag – och sedan dess har vi justerat och gjort receptet tre gånger. Det är supergott när nudlarna är nygjorda och lite ljumna men funkar jättebra som matlåda med – godast dock om man värmer på låg effekt i micron en kort stund så det inte är
HELT iskallt tycker jag. Vi gör en ganska stor sats till oss 5 pers och jag får oftast typ 2-3 portioner över att ta med. Det här går snabbt att göra och är en stor favorit hos alla i familjen – stora som små! Gör du den med vitkål blir den lika god, men lite mer färglös bara.

Tonfisksallad med risnudlar och kål, ca 8 portioner

6 ”nystan” risnudlar (funkar även med andra sorters nudlar)
½ kålhuvud, finstrimlat (jag använder rödkål men det går lika bra med vit-
eller spetskål)
3 burkar tonfisk i olja (ja det är dyrast med ABBA, men också godast!)
1 knippe salladslök, strimlat
1 + 2 msk limejuice
1 msk olivolja
3 msk fisksås
2 msk sojasås
ca 2 tsk socker
ca 1 msk sesamolja (går att hoppa över om du inte gillar det)

Förslag på topping, välj 1 eller kombinera flera
Jordnötter
Strimlad eller färsk chili
Koriander
Rostad lök

Alltid lika fascinerande att se hur den vitlila kålen blir knallrosa när man tillsätter syra – i detta fallet limejuice. Bonus också att det färgade nudlarna lite rosa!

Gör så här:
Strimla kålen fint – jag använder mandolin men osthyvel eller kniv funkar också. Ringla över olivoljan och 1 msk limejuice och massera ihop kålen så den blir lite mjukare (använd gärna en handske om du har rödkål, det färgar av sig!). Häll av oljan eller vattnet från tonfisken och lägg i skålen, strimla salladslök och lägg i med. Koka risnudlarna i lättsaltat vatten i ca 3 minuter, häll av och lägg i salladen. Blanda ihop marinaden med fisksås, limejuice (resterande 2 msk), sojasås, socker och ev. sesamolja och häll över salladen. Blanda runt salladen – klart att servera med den topping du väljer. Vi lägger till topping på varje portion för att alla tycker lite olika! Jordnötter är kanon, men de hade visst *nån* ätit upp, så i dag blev det rostad lök och chili istället. Gott det med!

Seriöst – gör den! Så himla gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s