Att resa med barn

Fick en fråga av Ida, angående vår bokning av semester i går, på hur lång tid det tar att bila ner, så jag tänkte att jag kanske skulle utveckla det lite.

Ner till Kroatien (till Senj, dit vi ska) tar det ca 22-24 h, förutsatt att allt flyter på. Det är i princip lika lång tid som det tar att åka till Franska Rivieran, så vill man bila till värme och sol så blir det ungefär där man hamnar.

Vi brukar ta två övernattningar på vägen ner (det KAN gå att pressa ner det till en natt, men då har man väldigt lite marginal för köer mm), men vi delar inte upp dagarna i tre lika stora bitar – första dagen tar vi istället ett jättepass och försöker köra mellan 10-12 timmar. Dels så är ingen trött på att sitta i bilen första dagen, sen kan man åka tidigt (vi brukar åka vid 02, men i år tror jag vi skjuter på det till ca 04 på morgonen).

Första dagen går nästan alltid ”av bara farten”, det är färjor och lite stopp här och där för frukost och lunch, så den är bra att lägga lite mer tid på. De följande två dagarna delar vi däremot upp i ungefär lika bitar, vilket då ger en sisådär 6 h bilresa/dag – helst med ett lite längre stopp runt lunchtid när man kan få vara ute och röra sig lite mer. Sista dagen är riktigt rolig, dels åker man igenom Österrike (eller Schweiz om du ska åt Rivieran till) vilket är rätt häftigt, men sen vet man ju också att när dagen är slut så är man framme.

Hemvägen är lite ”lurigare”, det blir väldigt lätt tråkigt och en känsla av att man bara vill hem, men det har vi alltid hanterat så att vi planerar in ett stopp över en dag på en stor nöjespark (tex HeidePark i Tyskland, eller som förra året, tyska Legoland). På så sätt finns det något roligt på hemvägen med! Det innebär ju dock att det blir en extra övernattning, men det är ju rätt trevligt att övernatta i Tyskland så det är heller inga problem!

Vi har hittills alltid bokat våra övernattningar i förväg, hemifrån, för ner- och hemfärd. Det är ju lite av en smaksak, åker man in i princip vilken tysk by som helst så finns där ju alltid ett gasthaus, och åker man relativt tidigt på sommaren så finns det ofta gott om plats. Med barnen så tycker jag dock att det är ganska skönt att veta vart man kommer bo, ibland har vi tex bokat in boende som har en pool. Nackdelen kan vara att man antingen kan komma fram för tidigt (vilket kan betyda att man får gå runt en timme eller så och bara vänta tills de öppnar) eller väldigt sen, om det skulle bli nån större bilkö (har faktiskt inte hänt oss de senaste 10 åren eller så).

Mitt tips för att boka övernattningar är att använda sig av Links und Rechts, som har alla gasthaus i Tyskland listade. Jag väljer ett gasthaus över ett hotell, 10 ggr av 10, det är sååå mycket mysigare! Använd Google Maps för att kolla ungefär när det är lagom att stanna, och sök lite utanför de största orterna så hittar man oftast bäst boende till vettiga priser. Vi tar oftast antingen ett familjerum, eller ett med en extrasäng i, vilket funkar bra än så länge.

Tillägg: Om du inte får svar på mailen från gasthausen, kolla bland dina skräpmail, svaren sorteras ofta in där av någon anledning!

En oväntad grej med Tyskland är att deras salladstallrikar alltid är helt fantastiska, med typ världens
godaste vinägrett. Har aldrig lyckats återskapa den hemma…

Många frågar också hur det går med barnen, men vi har aldrig upplevt att det varit några som helst problem att bila med dem (därmed inte sagt att det inte blir en massa småkonflikter dem emellan), det är oftast jobbigare att åka till tex Göteborg (”när är vi framme”). Man måste ju prata med dem och förbereda dem såklart, säga att vi ska helt enkelt sitta i bilen i 3 dagar, och så måste man ju se till att de har varsin leklåda i bilen. Fyll den med böcker, pysselböcker och pennor, lite leksaker och naturligtvis någon slags spel – måste man sitta i bilen i 3 dagar så får man spela nästan så mycket man vill, tills vi stannar för dagen vill säga. Förutom att jag rent allmänt är emot att ge barn för mycket socker så kan jag ju i alla fall nämna att om man ska sitta still i en bil i 3 dagar så är det INTE bra med sockerhöga barn, så all form av snacks utan socker är bra, tex grönsaksstavar.

Visst ja, sköna kläder i bilen är ett måste! Helst myskläder och t-shirt, med en luvtröja vid sidan av som man kan dra på när man ska ut på en kall färja eller så. Träskor eller skor man kan ta av sig lätt är också bra, så kan man kura ihop sig lite bättre i bilen (gäller såklart inte den som kör).

Att få sätta sig med varsin öl bryggd på Gasthauset är ju även det en belöning i sig! Det här
kan varit en av de bästa öl jag druckit!

2 reaktioner på ”Att resa med barn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s