Krispig Bogbladsstek

Det här är en helt underbar maträtt att göra, speciellt med tanke på att du utgår från en ganska billig bit fläsk, nämligen bogbladssteken. Jag har köpt min på Citygross för 49 kr kilot, med svål och en liten bit ben i. Svålen blir superknaprig och resten av köttet blir mört och liksom lite klibbigt i konsistensen, helt ljuvligt!

Krispig bogbladsstek
1 dl olivolja
1-2 solovitlökar (eller en massa vitlöksklyftor)
1 dl färska örter, tex persilja, timjan, basilika, blanda gärna!
3 msk salt
2 msk äppelcidervinäger (inte helt nödvändigt)
ca 2 kg bogbladsstek
Börja med att mixa ihop olja, örter, salt och vitlök till en lös pasta. Skåra svålen på köttet i fyrkanter, gnid sen in hela steken med örtoljan. Det är inte helt fel att låta den stå så här över natten, men det går bra att göra det precis innan den ska tillagas med.

Sätt ugnen på 250 grader, och sätt in ett galler på nedersta falsen. Lägg steken i en ugnsfast form och ställ in den längst ner, i ca 30 minuter. Lita på processen här, svålen kommer börja se lite bränd ut, men den behöver det för att bli krispig, annars blir den bara seg… När du inte står ut längre (efter ca 30 minuter) så sänk värmen till 175 grader och låt steken stå i ca 4-5 timmar till i ugnen. Jag brukar hälla på nån deciliter vatten i botten av formen då och då, för att dels få en god buljong och dels för att det inte ska bränna fast i botten. 
Nej, den är inte bränd, fast det kan se ut så! 

Det är väldigt gott att lägga i lite delikatesspotatis, rotfrukter och lök i spadet den sista timmen i ugnen!

4 reaktioner på ”Krispig Bogbladsstek

    • Ja, fast sen gillar jag ju salt mat med, och när man saltar utsidan går det åt mer. Mycket smälter ner i pannan! Men minska lite, det går ju alltid tillsätta efter hand.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s