Gravid vecka 28

Se där ja, nu har jag faktiskt tagit klivet in i den tredje trimestern (åtminstone enligt de flesta av mina appar)!

När du är gravid i vecka 28 bildas mjölktänderna inne i img_5655barnets gom. Barnet blinkar för fullt och dess ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu. Barnet har tunt och fjunigt hår som täcker dess kropp. Om det är en flicka ni väntar så är blygdläpparna fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de alltmer samman. Hos pojkarna sjunker testiklarna ned i pungen.

Lungorna är så pass utvecklade att barnet i vecka 28 klarar av att andas luft. Skulle ditt barn födas redan nu (s.k. prematur) så skulle barnet ändå behöva hjälp med andningen. Men det är en stor chans att barnet skulle klara sig. Från och med nu kommer barnet att lägga stort fokus på att gå upp i vikt.(källa babyhjalp.se)

Det börjar kännas lite tyngre i kroppen nu, fast det är fortfarande stora förändringar från dag till dag. Magmusklerna är nu så utsträckta att jag inte längre kan ta mig upp från ryggliggande genom en ”situp-rörelse”, vilket gör att man känner sig hyfsat otymplig, vare sig man ska ta sig upp ur soffan eller ska ändra position på yogan.

img_5651Bebisen är nu STARK och har ganska mycket längre vaken-perioder. Tydligast och längst stunder med sparkar är det på förmiddagen och sen på kvällen, men det är fortfarande så gott om plats i magen att sparkarna kommer lite här och var i magen.

Det börjar bli allt jobbigare med promenader, efter ett par kilometer börjar det mola i ryggen och framåt slutet av promenaden mer vaggar än går jag fram känner jag, och då är det ändå 3 månader kvar?!? Jag hoppas lite att den här lill* fisen inte drar över på tiden så mycket, men eftersom första kom +10 dagar över tiden och den andra på +3 (tror jag) så är det väl inte så troligt.

Förlossningen börjar kännas lite mer aktuell nu, men det kommer nog ett helt inlägg om det framöver tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s