Ålandspannkaka / Mannagrynspannkaka

Mannagrynsgröt är ju vansinnigt gott. Ugnspannkaka är ju vansinnigt gott. Jag förstår inte att jag inte testat att kombinera de två tidigare egentligen? Jag har gjort en stor sats, lagom för en långpanna, och dessutom gjort den mindre söt än sin efterrättsvariant för att den ska bli en bra mellis/kvällsmat, men jag lovar er att det inte behövs mer socker än så i den!

img_2803

Ålandspannkaka / Mannagrynspannkaka i långpanna (ca 6-8 stora portioner)

1,5 liter mjölk
2,25 dl mannagryn
1 tsk salt
ca 1-2 tsk mald eller stött kardemumma
5 ägg
0,5 dl socker
1,5 dl mjöl
50 g smör

Sätt ugnen på 180 grader. Koka upp mjölken med salt och kardemumma, och när det kokar häller du i mannagrynen under omrörning och låter det puttra på svag värme ca 3-4 minuter. Vispa under tiden upp äggen med socker, och vispa sedan hastigt i mjölet. När gröten kokat klart så är det bra om den hinner svalna litegrann i alla fall, om du har tålamod, annars funkar det att fortsätta direkt med 🙂 Rör ner äggvispet med gröten (eller tvärtom ifall du inte får plats i kastrullen). Smält smöret i långpannan i ugnen ett par minuter och vicka ut det i hela formen, innan du häller i gröt- och äggblandningen. Grädda mitt i ugnen ca 40-50 minuter, kontrollera att smeten stannat innan du tar ut den.

Den klassiska Ålandskakan serveras tydligen med katrinplommonmos (sviskonmos) och vispgrädde, och eftersom jag tycker att katrinplommon är en gravt underskattad råvara så gjorde jag såklart det till med, det tog mig 20 minuter så jag hann lätt göra det under tiden pannkakan var i ugnen.

img_2806

Katrinplommonmos (sviskonmos)

1 pkt katrinplommon
0-1 msk socker
0,5 tsk mald eller stött kardemumma
en nypa vaniljpulver

Hacka plommonen lite lagom grovt och lägg dem i en liten kastrull. Häll på vatten så det nätt och jämt täcker och tillsätt kardemumma och vanilj (vänta med sockret). Låt det koka upp och sedan puttra utan lock i ca 15 minuter, tills det kokat ihop till en halvtjock kräm ungefär. Smaka av och tillsätt ev. pyttelite socker, katrinplommonen är supersöta i sig så det kan bara behövas litegrann för att balansera upp det hela. Ställ det kallt så det hinner svalna tills pannkakan är klar.

Smakmässigt skulle jag vilja säga att det här faktiskt är väldigt likt den franska desserten Flaugnarde!

img_2802

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s