Gravid vecka 38

Det är inte mycket som skiljer på gravidsidorna och apparna nu i slutet, men så här står det om vecka 38 (vilket då är vecka 37+0 till 37+6):

I graviditetsvecka 38 så är det bara finjusteringar i barnets fullsizerenderutveckling som är kvar att utföra i detta kroppens mästerverk. I vecka 38 så är fullt möjligt att förlossningen sätter igång, men bästa platsen för barnet är fortfarande inne i livmodern.

Vissa gravida kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten medan andra stannar av mot slutet. Vid plötslig viktökning eller viktnedgång ska du kontakta barnmorskan. Barnet är i vecka 38 inte så litet längre. När du är gravid i vecka 38 så väger barnet runt 3 kilogram och är nästan 50 centimeter mellan huvud och häl. Din livmoder är ca 34 till 36 cm. (källa babyhjalp.se)

Jag har verkligen inga bekymmer med att vara gravid, rent fysiskt. Att BLI gravid och sen förlossningar är inte mina starka sidor däremot, men mina gravidkrämpor har hela tiden varit extremt minimala – tur det, för jag är ju världens otåligaste när man ska vänta på något och 9 månader är EXTREMT länge att vänta på något! Jag märker för övrigt att mitt psyke mår mycket bättre av att veta vilken dag det blir bebis, istället för att behöva sväva i ovisshet i totalt 4 veckor kring BF.

Tämligen höggravid som man ändå är nu, så är jag grymt trött, vet inte om det är för att jag inte fixar att träna längre, för att jag sover kasst eller om det är bara gravid-tröttma? Andas är nåt jag inte kan göra heller nu, fördelen med att ha en liten bebisrumpa nedåt är att det inte blir det här jobbiga trycket nedåt, nackdelen är att jag har NOLL plats för mina lungor, vilket gör att jag hela tiden kippar efter andan känner jag.

Det är nu 14 dagar kvar till snittet (WIEEEHJÄLPHURRA) och bara en vecka kvar på jobbet (WOOP WOOP). Det jag rent konkret längtar efter är att inte behöva klämma i mig i åtsittande kläder för att gå till jobbet utan kunna lufsa runt i mjuka sköna myskläder hemma – för även gravidkläder känns nu rätt trånga och sitter åt, men inte fasen köper man nåt nytt nu liksom!

Saker jag längtar efter (förutom bebis):

713d7-img_8888

Att kunna vara ute och göra saker utan att behöva ta på jacka, mössa, vantar, stövlar och halsduk. Att hitta på saker med brorsan. 

ed93b-img_0735

En öl, ett glas vin, ädelost och stora mängder kaffe. Sol på altanen och att kunna jobba i trädgården. 

8aa32-img_0854

Att få använda och röra mig fritt i min egen kropp. Att få känna mig stark. Att ta en kaffe i vårsolen.  Att kunna välja kläder fritt efter humör, inte efter vad som täcker magen (typ 3 plagg vid det här laget….) Att vandra eller bara ta en långpromenad där jag inte behöver gå med små, små korta och långsamma steg. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s