Asiatisk wok med anka på muurikka

Anka var verkligen perfekt att göra på muurikka, inne osar den för mycket och på en grill brinner och ryker den mycket av allt fett. På muurikkan smälte fettet bara ner i mitten där jag kunde använda dem för woken, helt perfekt!

IMG_4111

Asiatisk wok med anka, 6-8 personer

2-4 filéer anka (finns i frysdisken på båda citygross)
1 stort paket äggnudlar
1 huvud spetskål (eller ett litet huvud vitkål)
Ca 30 stora champinjoner
1 knippe vårlök
2 msk riven ingefära
2 msk riven vitlök
0,5 dl teriakisås
Kinesiskt soja
Salt och peppar

Återigen är nyckeln till bra mat på muurikka att ALLT är förberett innan. Skåra skinnet på ankan och salta och peppra. Strimla kålen fint, skär salladslöken i bitar och riv ingefära och vitlök. Skär champinjonerna i grova skivor. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet, något kortare tid än angivet dock, och skölj dem i kallt vatten så tillagningen avstannar. Plocka ut allt till stekhällen.

Börja med att steka ankan på kanterna till stekhällen, med skinnet nedåt. Nu kommer fettet börja smälta och rinna ner i mitten där vi snart ska woka. När skinnet är gyllene och knaprigt är det dags att vända filéerna och steka klart dem- använd gärna en termometer, ca 60 grader brukar vara lagom.

IMG_4106

Nu ska resten wokas, börja med lök, vitlök och ingefära, och lägg sedan på kålen. Samtidigt lägger du ut champinjonerna lite på kanten, i höjd med ankan, så de får fin färg. När ankan är klar och kål, lök och champinjoner fått färg så tar du annan lite åt sidan så den får vila. Tillsätt nudlarna i woken och precis innan servering tillsätter du teriyaki och smakar av med soja, rör om hela woken ordentligt.

Skär ankan i skivor och lägg den ovanpå woken, så är allt klart att servera! Inte så vacker mat kanske, men gott och lätt att göra till många.

IMG_4110
IMG_4108

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s