Hur börjar man?

Hmm, jag har förstått att jag måste motstå impulsen att ”bara börja skriva” (haha, jag har hela första kapitlet i huvudet tror jag) och istället se till att jag sätter ihop min story först. Början, mitten och slut måste alla vara hyfsat utstakade för att jag dels inte ska behöva skriva om allt flera gånger och dels vill jag ju att boken ska kännas sammanhängande. Vissa bitar var lätta att komma på (första delen i boken) men jag vill ju ha en intressant utveckling, nån tvist och ett oväntat och bra slut – det var lite lurigare.

Jag har börjat med en MindMap där jag satt upp de delar jag hittills ”vet” att jag vill skriva om, där har jag redan ganska mycket info om miljöer, karaktärer och vissa delar i storyn, men nu behöver jag liksom nog mest fundera mer på huvuddragen. Det är i alla fall väldigt kul att fundera på, lite som när man var liten och satte ihop sin egen fantasivärld 🙂 Just nu använder jag appen Mindly i mobilen, men jag skulle helst vilja ha en app där man även kan synka mot datorn, om någon vet om det finns en bra app för det.

De val jag gjort hittills angående innehållet i boken har jag gjort dels baserat på böcker jag själv gillat, några filmer och faktiskt en hel del från spel – Tombraider, Fallout, Borderlands och Horizon Zero Dawn. Inte så att jag tar något rakt av såklart, men vissa idéer, sidouppdrag, karaktärer och miljöer har inspirerat.

Sen är det jättesvårt att veta hur mycket jag vill skriva här i bloggen om vad jag ska skriva om, det är som om jag blir generad och vill ”haspla ur mig” något kortfattat bara, men då låter min idé tämligen cheesy fast den egentligen är ganska bra tror jag. Så jag fortsätter prata i lite allmänna ordalag ett litet tag, till jag har känt in lite mer.

Har för övrigt hittat lite verktyg jag är nyfiken på, WriteItNow och Dramatica, där man verkar få lite hjälp med att sätta ihop sin plot på ett bra sätt, är det någon som testat något av programmen?

Sen kommer ju de praktiska bitarna med, när sjutton ska man hinna med det här när man har jobb och familj? På ett sätt är det kanske just nu jag har en extra bra möjlighet, nu när jag är föräldraledig alltså, för har jag tur (som nu) så hinner jag sitta en stund när Filip sover och jag hunnit göra klart lite annat man måste hinna med här hemma. Kanske det var menat att jag skulle börja göra detta just nu 🙂

IMG_8891-COLLAGE.jpg

Den här lilla sötrumpan (som igår var helt oimponerad av världen) sover ju ofta ganska bra, och ger mig därmed en chans att jobba lite med boken. Sen är ju tiden lik förbaskat knapp, jag måste hämta Lukas som slutar 13:30 och efter det har jag ingen tid över förrän alla barnen lagt sig på kvällen, och då vet ni ju hur inspirerad och pigg man känner sig 😉

2 reaktioner på ”Hur börjar man?

 1. Kör bara! Jag är inte alls säker på att du måste ha saker och ting klart för dig innan du börjar, det beror ju på hur man funkar som person. Min första manusidé tröttnade jag snabbt på när jag började planera den, det kändes snart som om det inte fanns något för mig att upptäcka. Eller så var det bara fel idé att börja med, för det jag skriver på nu planerar jag också ganska noga men har ännu inte tröttnat…

  Jag gjorde precis som du när jag började – googlade, letade verktyg, tips och forum. Du kan hitta jättemycket på pinterest, både kring olika sätt att skriva och tänka och när det gäller bildinspiration eller writing prompts. Jag hittade också några verktyg som lät intressanta men valde tillslut Word, fast Evernote just nu som jag kommer åt både från valfri dator och min telefon. Har skrivit så mycket i Word förr så det kändes hemtamt och välbekant, trots alla dess brister… 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Det verkar som du har en bra, väl genomtänkt idé. Tror att alla som skriver måste hitta sitt eget sätt att skriva. Vissa har tex slutet klart medan andra har början klar. Nog inte många som har hela berättelsen klar i förväg. Jag vet aldrig hur mina noveller ska sluta innan. Tänker på personerna jag vill ha med och vad dom gör. När jag sen börjar skriva kommer det ”av sig själv”. Jag tycker det är intressant att följa hur berättelsen utvecklas och blir min.
  Ha det så bra.
  Anneli

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s