Framtidsdystopi

Vi har börjat kolla på The Handmaid’s Tale. Jag hade bara sett nån reklam och avfärdat den som ett historiskt kostymdrama eller nåt, men det var ju helt fel! Det är ju en framtidsdystopi som utspelar sig i princip i nutid och jag har aldrig sett en serie som, samtidigt som den är asbra och spännande, får mig att känna mig så illa till mods? Det känns som den snuddar vid hur lätt det kan gå fel i samhället och hur nära det är att allt vi tar för givet nu bara rycks bort.

offred-poster

Kanske reagerar jag mer nu när man ändå redan är konfunderad över vad som ska hända med världen rent klimatmässigt, jag har hört reportage där man pratar om ändringarna som kommer – inte som spekulationer längre utan som ren fakta, bara med en något oklar tidslinje, och det är banne mig läskigt.

Måhända har jag bara mycket fantasi, men allt som händer får mig ännu mer att känna att jag vill ha en gård – med eget vatten och egen elproduktion. Där man har möjlighet att odla (herregud vad jag skulle behöva lära mig mycket) så man kanske klarar åtminstone en liten del av det man behöver. Är det bara jag som får den känslan? Och kommer jag se tillbaka på det här om 40 år och skratta åt att jag trodde att det behövdes – eller kommer jag vara enormt tacksam för att vi tänkte så? Är det kanske bara naivt att tro att det ens skulle hjälpa? Det är ju lite läskigt att ens skriva om det, för på ett sätt låter det så himla fånigt, men jag tar väl klivet ändå, för nog måste väl NÅN mer fundera på det?

Nu spelar det ju inte så stor roll så länge vi inte hittar det vi vill – helst bara mark (5-6 hektar) med VA-anslutningar (för säkerhets och enkelhets skull), inte för långt från där vi bor nu, där vi kan bygga ett eget hus… Haha, typ omöjligt att hitta….

14 reaktioner på ”Framtidsdystopi

 1. Jag är också skitnojig kring det där! Har inte kunnat njuta av värmen alls i sommar pga känns mest obehagligt. Henriks pappa driver jordbruk men har bara kunnat skörda en gång hittills i år. Blir det ingen andraskörd kommer han inte kunna utfordra sina 50+ kor i vinter och då blir det istället nödslakt. Vi har åkt båt en del också, i sjösystemet som rör sig från Linköping söderut mot Kisa – rätt mycket vatten. Man ser på stenarna i vattenbrynet att vattennivån brukar vara ca 30 cm högre än nu, skitläskigt!

  Hur har det gått med Filips salmonellautbrott förresten? Vad läskigt! Arvid fick också åka ambulans i sommar – han bröt lårbenet hemma hos sin pappa. Operation, en veckas sjukhusvistelse, skruvar och metallskenor i benet och rullstol i några veckor framöver. Det var den semestern det…

  Gillad av 1 person

  • Nä men gud, stackars Arvid, vad hände?!?! Det är så JÄKLA tråkigt när sånt händer en sommar (bröt armen första dagen på sommarlovet när jag var typ 12), speciellt en sån här sommar när man vill kunna bada… Hade ni en resa inplanerad med eller?

   Filip mår bättre nu, han mådde rätt bra redan när vi kom hem efter att ha fått dropp, men det har ju tagit tid att få ordning på magen igen även om humör och aptit snabbt blev bra. Nu är vi nog nästan tillbaka på normalnivå i antal bajsblöjor… 😛 Vi fick provsvaren för ett tag sedan och det var inte bara salmonella utan även Norovirus (en släkting till den vanliga magsjukan), så det var inte konstigt att han blev utslagen, men läskigt var det. Han kräktes ju aldrig och eftersom ingen annan fick nåt heller trodde ju ingen att det var nåt sånt.

   Men visst är det läskigt med det här, just när forskarna inte längre pratar om ”om det händer” utan att det redan händer… Får sån ångest i perioder av det, samtidigt som man också samtidigt känner sig lite … jag vet inte, ”fånig” är väl inte rätt ord, men du förstår vad jag menar.

   Har ni haft en bra sommar annars?

   Gilla

   • Han hoppade studsmatta och hans pappa tyckte det var en bra idé att ställa vattenspridaren under för att svalka barnen, men då blev det ju halt såklart… Resan hann vi med, och en semestervecka blev det. Sen VAB framöver nu, och ingen direkt möjlighet att åka och bada heller eftersom han inte får varken duscha eller bada. Kul i den här värmen…!

    Nja jag vet inte. Långsam och händelselös sommar. 😉 Började jobba igår men eftersom det blir VAB varannan vecka nu ett tag så blir det lite mjukstart ändå, känns ganska skönt. Det var två veckor sen Arvid skadade sig så jag gav redan då upp om att detta skulle bli en bra sommar. 😛

    Gillad av 1 person

   • Hua, det har ungarna gjort hos kompisar med, jag får ångest bara de hoppar på studsmattan och är fler än en i taget, samtidigt som jag inte riktigt kan med att säga att de inte får… Har alltid en klump i magen när de hoppar, oavsett nät och allt annat.

    Men usch, återigen, så jäkla surt på en sån här sommar! Tur ändå att det var efter er resa… Jag började oxå jobba i går, och fick som vanligt ett sug efter att skriva en bok eller nåt istället, men jag får liksom aldrig ihop tid och ro nog att få ihop mina idéer, för att inte tala om att faktiskt hinna skriva ner dem… Men nåt annat än att ”jobba vanligt” skulle man ju vilja göra…

    Gilla

   • Som tur var är det ju nät runt studsmattan så han trillade in av eller så, halkade ”bara” lite olyckligt liksom. Så typiskt! K fick senare den dagen upp som minne på Facebook att för fem år sedan fixade han en trappa till studsmattan så att jag inte skulle bryta nacken, kommer du ihåg att jag trillade när jag skulle gå ner och fick en nackskada? Läskigt att det hände Arvid nästan exakt fem år senare, man undrar ju vad som händer om ytterligare fem år…! :-O

    Ja jag håller med, är mest sugen på att skriva också. Men kom in på en skrivarkurs som börjar om ett par veckor, på distans! Ska bli skitkul 🙂 Men då kommer jag få lägga skrivandet lite åt sidan, ironiskt nog, eftersom det blir skrivuppgifter i kursen som jag måset ägna mig åt. Men det känns bara kul ändå!

    Gilla

   • Gud vad sjukt, ja det minns jag! Kanske ska parkera studsmattan till om fem år… O.o
    Jag har fått en gratiskurs som jag tänkte försöka få tid att gå i höst med, när det nu ska hända, jag måste ha förträngt hur EXTREMT lite tid det blir över med små barn? För att inte tala om att man inte orkar sen när de väl somnar… Men nån gång får man väl tillbaka lite tid hoppas jag, får väl fila på mina idéer tills dess eller nåt. Vad är det för kurs du ska gå?

    Gilla

   • Ja exakt, jag valde ”produktiv författare” men har inte ens hunnit logga in och kolla än. Eller orkat…

    Tänker att jag allra helst skulle vilja ha en kurs här och ”IRL”, då kanske det är lite lättare att det blir av…

    Gilla

   • Ja jag hoppas fortfarande komma in på en folkhögskola i Motala, då kan jag komma på träffarna som hålls då och då och bli ännu lite mer motiverad. Men annars får Österlen bli bra och så får jag jobba upp lite disciplin!

    Har ju dock lite ny tjänst från 1 september så frågan är om jag kommer ha så mycket ork… :-/

    Gilla

   • Istället för teknikinformatör (manualer) blir jag nu anställd som typ ISO-konsult eller kvalitetskonsult, oklart vad titeln blir. Kommer jobba med kvalitetsarbete, revisioner och liknande istället. Till en början fortsätter mina nuvarande uppdrag, där jag redan gör kvalitetsarbete, så rent praktiskt blir det inte jättestor skillnad direkt – förutom att jag lovat att kunna jobba lite extra för att hjälpa till med internt arbete också…

    Gilla

   • Haha, lite extra…. Vet hur det brukar bli 😉 Men kul att byta lite tjänst ändå, jag letar med runt lite för att se om jag kan hitta något helt annat att jobba med, men det är himla svårt att hitta nåt som känns intressant!

    Gilla

   • Ja det är ju det! Bästa är nästan att kunna skapa sig en egen tjänst, antingen som anställd eller som egen. Du hade ju det ett tag eller hur, med inredning?

    Tror jag kommer kunna känna mig nöjd med den här tjänsten i några år nu och sen när Henrik och jag kan flytta ihop på riktigt så får vi utvärdera och se. Jag vet att han är sugen på att sadla om från IT-arkitekt till bonde, och ta över hans pappas jordbruk. Men man ska ju gärna tjäna lite pengar på det där också, så kanske att han får vara ”månskensbonde” med något IT-knäck vid sidan av. Så kan jag skriva böcker och ta hand om får och höns. 😛

    Gilla

   • Hahaha, PRECIS så jag skulle vilja med, eller rättare sagt skulle vilja TESTA – för hela grejen är ju att jag kanske skulle hata det? Helst skulle jag vilja ta ett sabbatsår och bara prova, men det ä r ju inte så enkelt i praktiken…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s