Äppelkladdkaka med brynt smör

Nu är till slut alla våra äpplen på upphällningen. Tycker ändå jag har tagit tillvara på så mycket som vi har plats för – med tanke på begränsad yta i frysen framförallt, men lite äpplen finns det ändå och då kom det här receptet till! Den här kladdiga kakan är mjuk, seg och har en lätt knäckig ton av det brynta smöret. Välj gärna äpplen som snabbt blir mosiga i ugnen, annars blir det hårda äppelbitar ovanpå kakan och det är inte lika gott.

IMG_8843

Äppelkladdkaka med brynt smör

1 stort eller 2 små ägg
1,5-1,75 dl socker (beroende på hur söt du vill ha kakan)
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g smör

2 äpplen
2 msk socker
1 msk kanel
flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn smöret tills det luktar nötigt och knäckigt. Ställ det åt sidan en liten stund. Vispa ägg och socker en kort stund, så det blir lite fluffigt men inte så mycket mer. Tillsätt torra ingredienser samt det brynta smöret och vispa mycket kort ihop smeten. Smöra en form med avtagbara kanter och bröa med lite vetemjöl (mycket godare än ströbröd om du frågar mig). Bred ut smeten i formen.

Skala och skär äpplena i tunna skivor. Lägg dem i en plastpåse och skaka runt med kanel och socker. Stick ner äppelskivorna i smeten enligt önskad ambitionsnivå och avsluta med att strö över lite flingsalt – det blir supergott ihop med vaniljvispet sedan.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter, till kanterna är torra men kakan är ordentligt varm men fortfarande lite ”smetig” i mitten. Ta ut, låt svalna några minuter och servera sedan med vaniljvisp. Gillar du receptet får du gärna lämna en kommentar!

IMG_8839IMG_8845

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s