Min tilltänkta köksträdgård

I dag är det jag som är hemma och VAB’ar, så vad passar då bättre än att planera lite köksträdgård? Innan har jag aldrig direkt planerat, jag har mest bara köpt och tryckt ner där det finns plats, men nu tänkte jag försöka tänka i förhand vad jag egentligen vill ha….

Min tilltänkta odlingsplats ser ut så här:

De tre pallkragarna med X i är jag osäker på om vi ska bygga i år, vi får väl se vad orken räcker till… Det som är befintligt har jag skrivit i. De övre, fristående växtplatserna består av självbyggda pallkragar i 80×120 cm (liggande) i lite olika höjder. Jag TROR att jag har planterat vitlök bredvid vinbärsbusken, men jag är lite rädd att den möglade bort under den blöta hösten…

Det jag vill så är :

 • 2 kg potatis (ca 12st /kg), en tidig färskpotatis och en sommarpotatis. Gissar att det går 3-4 pallkragar till bara detta.
 • Märgärtor som Oliver valt.
 • Zuccini? Om det går att odla på friland så är det nog i söderläget bredvid rabarbern, tänker märgärtorna närmast husväggen så de inte tar allt solljus.
 • Pak Choi – är helt galen i det och det verkar lätt att odla?
 • Smultron – har gamla plantor som jag tror jag behöver byta ut så de tänkte jag trycka ner där jag får plats över.
 • Morötter vill barnen ha
 • Någon form av kål? Har dock väldigt svårt för att äta odlade saker som det varit larver på, så då kanske det är dumt?
 • Mangold? Samma tankar som kål, se ovan.
 • Vaxbönor eller något liknande? Eller någon annan böna?
 • Dill (anlägger dock eventuellt ett litet kryddland någonstans där inte solen gassar lika mycket)
 • Salladslök?

Därtill vill jag trycka mellan lite tagetes och krasseblommor bara för att få lite blomster med 🙂

Än så länge inga pallkragar vid päronträdet, men det kommer!

Sen har jag förstått att man gärna ska växelodla med, hittills har jag mest flyttat runt potatisen. Annars är ju följden: Baljväxter- Kål & Gurkväxter – Rotfrukter & Lök – Potatis. Så nu när jag planerar sådden så kanske man skulle ha det här i bakhuvudet!

Jag är ju glad amatörodlare så jag tar mer än gärna mot tips, trix och råd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s