Att göra risotto är lite som att baka bullar – även fast man använder samma recept så blir resultatet i princip aldrig samma från gång till gång, eller från bagare till bagare. Men risotto blir ju ändå alltid GOTT och det är ett bra och enkelt sätt att göra en vegetarisk måltid på, om man nu inte vill addera kött. Den här gången blev risotton helt magisk, och jag ska försöka återge receptet så gott jag kan – men SMAKA er fram!

Svamprisotto – 4 personer
4 dl avorioris
4-5 bananschalottenlökar
4-5 vitlöksklyftor
olivolja
2 msk smör
ca 7-800 g champinjoner, gärna kastanjechampinjoner (skogschampinjoner)
3 dl vitt vin
ca 12 dl buljong (jag tar bara kokande vatten och 3 buljongtärningar av valfritt slag)
2 dl riven parmesanost
2 msk smör
Börja med att hacka lök och vitlök fint. Riv sedan lite drygt hälften av alla champinjoner på den grova sidan på rivjärnet – på det sättet får du väldigt mycket mer smak av svamp.
Koka upp vatten och buljongtärningar (jag gillar att ta åtminstone en ”umami-tärning”) och låt sedan det stå på svag värme på en platta.
Lägg i den rivna svampen i en torr stekpanna och sätt på den på ganska hög värme. Låt den gå till vätskan som kommer ur den har kokat bort och det börjar bli torrt i pannan, då tillsätter du 2 msk smör och en skvätt olivolja samt lök, vitlök och ris. Stek ihop på medelhög värme i ca 5 minuter, till löken börjat mjukna och riskornen blivit lite genomskinliga.

Häll över vinet och låt det koka in helt under omrörning, sedan tillsätter du buljongen nån deciliter åt gången och rör om då och då. Det tar ca 20 minuter till riset börjar mjukna, låt det inte gå helt klart för det är absolut godast om det finns en liten, liten kärna i det. När det börjar närma sig tar du resterande champinjoner och skär i bitar och steker på hög värme hastigt – så den får lite yta men inte blir svampig. Stäng av värmen på plattan med risotton och tillsätt den rivna osten till risotton och avsluta med en klick smör. Smaka av med salt och peppar och toppa med de stekta champinjonerna.

Vi serverade med ugnsrostade, egna morötter och en broccolisallad för lite syrlig friskhet. Så gott!
