Tiramisu

I går var det ju fars dag och såklart fick det bli makens favoriter på middagsbordet – det blev svamprisotto och Tiramisu. När jag skulle plocka fram receptet på det senare här på bloggen insåg jag att jag aldrig lagt upp mitt recept här?! Det måste ju åtgärdas omedelbart! Nu finns det ju tusen varianter och recept på Tiramisu, och jag ändrar ju gärna recept, men maken gillar originalet bäst så här kommer ett bra basrecept. Det går superbra att dubbla, men då behöver man inte använda dubbelt så mycket kex.

Tiramisu, 4-6 portioner

250 g mascarpone
4 msk socker
4 äggulor
3 äggvitor
3 dl starkt, kallt kaffe
2,5 msk sprit (konjak i originalet, jag körde med min favorit rom. Likör är också supergott)
1 msk socker om du inte använder likör i kaffet
1 pkt (med 2 rader) savoirdkex
ca 3 msk kakao

Det enda bökiga med Tiramisu är att det blir många skålar att diska, men om du ser till att ha allt framme och i ordning innan du börjar kan man åtminstone minska lite på disken genom att du kan vispa sakerna i ett svep.

Vispa upp äggvitorna i en torr, ren skål till den formar toppar. Vispa äggulor och socker fluffigt i din ”huvudskål”, lägg sedan i mascarponen och vispa ett tag till, tills det blir ett tjockt och fylligt fluff. Vänd ner äggvitorna försiktigt. Nu är smeten klar, och det är dags att montera.

Doppa kexen till hälften ”längsmed” i kaffet blandat med likör/sprit (och ev. lite socker). Lägg ett lager i botten på din valda form, eller gör dem portionsvis. Häll över ungefär en tredjedel av smeten och pudra över ett tjockt lager kakao. Upprepa tills du har 3 lager (eller 2 om du tar en vid och låg form). Nu kommer det enda som är svårt med en Tiramisu – låt den stå kallt i några timmar, eller helst över natten! Ät och njut…

3 reaktioner på ”Tiramisu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s