Chokladrulltårta med jordnötsfyllning, bananchips och salt kolasås

Ok, det var en himla lång titel för det första. Den kom sig av att Lukas fick för sig att han ville ha en chokladtårta på sin födelsedag – men jag vet att han egentligen inte är så förtjust i så mäktiga tårtor så då ville jag inte göra en hel, stor tårta. Det GÅR ju såklart att göra, med precis samma ingredienser, men du får kanske öka fyllningen och baka en rund, lite större tårtbotten.

Jag som inte gillar för sött tyckte ändå det var gott tack vare salta jordnötter som bröt av lite, så den kan nog ändå passa de flesta. En rulltårta är lagom för 5-8 personer beroende på hur stor gottegris man är 🙂 (och nej, Lukas åt inte upp hela sin bit heller, som jag trodde…)

Chokladrulltårtan

3 ägg
1½ dl socker
60 g (3/4 dl) potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Ett par matskedar socker att strö med innan rullning.

Vispa ägg och socker pösigt, sikta ner mjöl, kakao, salt och bakpulver och rör hastigt till en klumpfri smet. Bred ut på en plåt på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter. Ta ut plåten, strö över socker, lägg över ett nytt bakplåtspapper och ett galler eller en kall plåt, och vänd hela baletten. Låt svalna.

Jordnötsfyllning

200 g philadelphia
ca 1 dl jordnötssmör
ett par matskedar florsocker

Vispa först philadelphian fluffigt, tillsätt sedan jordnötssmöret och vispa till en jämn smet. Smaka av med florsocker – beroende på vilket jordnötssmör du använder kommer det vara lite olika hur mycket socker det går åt.

Bred smeten över rulltårtan, men lämna ett par centimeter i ena änden. Rulla en tajt rulle och se till att du har skarven underst när du är klar. Lägg den i kylen – väldigt gärna över natten för då blir den bäst, men minst en timme.

Dekoration

1½ dl vispgrädde
lite jordnötter
lite bananchips
färdig eller hemgjord salt kolasås (finns att köpa)

Dekorera efter eget huvud, jag gillar när det ser lite slarvigt ut.

En reaktion på ”Chokladrulltårta med jordnötsfyllning, bananchips och salt kolasås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s