Pricken över i

Jag gillar ju att laga mat. Eller, gillade åtminstone, när det inte var fullt så mycket annat och bara blev en stressfaktor att addera i vardagen. Något som i vilket fall alltid är himla viktig för mig, det är smaksättare i alla former.

I min kryddlåda har jag nog ungefär 30-40 kryddor, och utöver det ett mindre gäng kryddblandningar. De FLESTA används faktiskt regelbundet, även om tex muskotnöt inte är något jag behöver köpa nytt en gång i halvåret direkt. Förutom kryddor så används såklart buljonger och fonder av olika slag, men sen har vi det där lilla extra, det man kanske oftast ställer fram på bordet eller liksom tar till för att få det där lilla extra – såserna (typ).

När jag stod i kylen och just skulle plocka fram en sås, så tänkte jag att det här måste jag ändå göra ett tips-inlägg på! Så, utan inbördes ordning, här kommer de såser och smaksättare i alla fall inte JAG kan vara utan (när man räknar bort de som är standard, typ ketchup och sånt):

ÄLSKAR sesamolja, ihop med japans sojasås, vitlök, lime och ingefära så gör verkligen sesamolja att det blir den där underbara umamirika asiatiska smakbilden! Köper inget särskilt märke här, det blir vad som råkar finnas i den affär jag handlar i, tycker de flesta är bra?
En riktig favorit för min egen del, och även mellangrabben gillar den. Vill liksom bara VRÄKA på även om det blir sådär starkt att man inte kan andas efter, tror det är just den höga syran i den som gör att jag verkligen inte kan låta bli. Har den nästan alltid på och till kyckling (kycklingvingar, mums) och ganska ofta istället för tex sweet chili när jag tycker den blir för söt och för lite tryck i.
De här dök upp i hyllorna för bara nåt år sen tror jag, och de ar fantastiska BBQ-såser! Den här lite starkare (som ju till och med är slut) tar vi på de ”vuxna” sakerna på grillen, tex spareribs, men vi har även deras vanliga BBQ-sås som barnen får på sitt. En stor eloge till att det inte är en massa skit i med! (Ja jo, socker, men inte 328 E-ämnen och så)
Också en relativt ny favorit, går att ha på typ allt? Gott på sushi-bowl, ris, sallader och tja, typ allt. Tänk som en sriracha-majo, fast godare tycker jag.
Nä men jag klämmer in en liten sås här med, den här lilla rackaren höjer det mesta, med mycket smak av tryffel. Sjukt god att ha istället för hamburgerdressing i sin hamburgare, eller bara att doppa nypotatis i…. Mmm..
Avslutar med en sås av det söta slaget. Den här är inte så ofta vi har hemma (PS, Maple Joe är godare) pga den tar slut på typ en dag om ungarna får syn på den, men ibland när man vill lyxa till pannkakorna så slinker den ner. Typ den godast sötman jag vet!

Vad har du för såser och smaksättare du inte kan vara utan?

PS, förresten, vill lägga in ännu ett tips – jag gillar att ha dijon-senap i bla såser och dressingar, måste verkligen rekommendera att ni köper den som är från Kung Markatta för den är helt fantastisk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s