Havtornsmarmelad/havtornssylt (med konjak)

Det här likt den sylt jag gör på hallon och liknande är ju knappt ett recept, eftersom det är så enkelt, men samtidigt tycker jag själv att det är ganska skönt att få en påminnelse om hur jag gjorde så jag tänkte ändå skriva ner det.

Havtorn är ju pest att skörda, den här gången testade jag att helt enkelt knipsa av grenarna med bär och frysa in dem hela, för att sedan skaka/pilla av dem i fryst tillstånd. Jag vet inte riktigt hur väl det funkar till nästa år så jag ville inte ta alla grenar med bär utan tog ungefär hälften (resten visade det sig att fåglarna åt upp bara några dagar senare). Det var också praktiskt att frysa in grenarna med bär av den anledningen att då behövde jag inte göra marmelad samma dag utan kunde ta när det passade som bäst. Sen lade jag till en liten skvätt konjak när jag kokade min sylt, det är ju högst valfritt men jag tycker det ger en lite god ton åt marmeladen.

Havtornsmarmelad eller havtornssylt (med konjak)

Havtornsbär, rensade och sköljda
Syltsocker
”en skvätt” konjak (ca 0,5 dl till 2-3 liter bär ungefär), valfritt såklart!

Som vanligt när det gäller bär och sylt så vill jag inte riktigt ange någon mängd, det beror ju helt på hur söt du vill ha din sylt! Men jag gjorde så här:

Koka bären med ev. Konjak (eller en liten skvätt vatten för de inte ska bränna fast) i ungefär en kvart, tills de blivit mjuka och lite mosiga. Tillsätt syltsocker efter egen smak, koka upp och låt koka en sisådär 5 minuter. Mosa under tiden bären mot kanten av kastrullen med baksidan av skeden (eller vispa med en elvisp tror jag kan funka). Smaka av så det är lagom enligt dig! Vill du nu ha bort skal och kärnor så får du sila av dem, jag behåller dem gärna. Häll på burkar som fått stå i ugnen på 100 grader i minst 10 minuter. När sylten börjat tjockna i burkarna är det bra att skaka runt den lite, så inte sylten ”skiktar sig”.

En reaktion på ”Havtornsmarmelad/havtornssylt (med konjak)

  1. Pingback: …hur det slutade! | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s