Frikadeller i tomatsås

Frikadeller har varit en favorit sedan jag var liten. Då fick jag det alltid när jag hade opererats och bara fick äta mjuk mat, och nu när de flesta i familjen har ont i halsen är det ju en perfekt rätt!

Nötfärsfrikadeller i tomatsås med blomkåls- och potatispuré och bladspenat. 

Jag har ett standardrecept när det gäller köttfärs, det används på köttbullar, frikadeller, pannbiffar, hamburgare (om det inte är lyxvarianten på högrev) och köttfärslimpa. Kryddningen går ju att variera i det oändliga, men här är dagens variant:
Lindas nötfärsbas
800 g nötfärs
3/4 dl havregryn 
1 msk potatismjöl
1 msk salt
1 dl mjölk
2 ägg (3 av mina små)
1 stor riven gullök
1 stor riven solovitlök
1 dl finriven parmesanost (går bra utan med, eller med mozarella eller keso)
kryddor… (se bildtext för exempel)
Dagens kryddning: salt, svartpeppar, kryddpeppar, paprikapulver, timjan, lite chilipulver. 
Blanda först ihop allt utom köttfärsen, och låt det gotta till sig i minst 10 minuter. Blanda sedan ner även köttfärsen, bara så det precis blir bra blandat. Gör den formen på köttfärsen som du känner för för dagen, vill du ha frikadeller är det perfekt att göra lite större köttbullar. 
Tomatsås
1 stor gul lök
1 stor solovitlök eller 5-6 klyftor vanlig vitlök
2 dl vitt vin
3 burkar krossade tomater
salt, peppar, paprikapulver, chili och vad du känner för
1 buljongtärning grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
Hacka en stor gul lök och en massa vitlök. Fräs kryddorna lätt i lite olivolja, tillsätt sedan löken och låt den fräsa med nån minut. Tillsätt det vita vinet, låt det gotta till sig lite med löken, och tillsätt sedan de krossade tomaterna, buljongtärningen och tomatpurén. 
Låt tomatsåsen puttra ihop ca 20 minuter medan du rullar frikadellerna, lägg sedan försiktigt ner dem i såsen, sätt på locket på kastrullen och låt det småkoka tills frikadellerna är genomkokta – ca 20-30 minuter. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s