Till havs!

Först av allt måste jag bara säga att så mycket som jag har badat under denna semester har jag inte badat sammantaget – i hela mitt vuxna liv!

Poolen – tja, en pool är en pool är en pool, så att säga, men det känns ju grymt lyxigt att få ha en alldeles för sig själv (ca 3×8 m), där vattnet ligger på 28-29 grader. Helt perfekt att svalka sig i (tycker jag som är världens badkruka och inte klarar av att ta mig i vattnet om det känns kallt), man solar i 10 minuter och sen badar man 5, upprepa efter behag!

Har man en ”egen” pool med nattbelysning är det ju supermysigt att ta sig ett kvällsdopp med, håller man sig lite still så kommer det fladdermöss och swischar förbi för att fånga mygg och knott runt poolen med!

Havet – Kroatien (där VI var) är inte perfekt om man har väldigt små barn, jag tänker 1-3 år nånting. Dels är det stenstränder med varierande storlek på stenen, från stort ”grus” till stora sjöstenar – och vidare till klippor och gjutna cement”stränder”. Stenarna är mjuka och runda, men dels blir de väldigt varma och dels är det lite svårt att gå på dem – om man inte har ett par bra badskor, vilket för övrigt är ett absolut måste om man vill kunna bada ”precis som vanligt” och vill slippa balansera sig ner i vattnet. Det finns ganska gott om sjöborrar, men mina reflektioner är att där det är en strand, där har man rensat åtminstone den inre delen av sjöborrar, alltså är det ingen direkt fara för tex barnen att gå ner i vattnet för sjöborrarna kommer inte förrän efter barnen inte bottnar.

Det här är vid en väldigt barnvänlig strand på ön Krk, vid staden med samma namn. 
En stenstrand bjuder ju faktiskt på underhållning i sig själv, med att plocka och
leta efter fina stenar. Här ser ni förresten hurdana badskor vi hade med, det var
superbra!

Som jag nämnt tidigare så är det väldigt bergigt och klippigt, ända ner till havet (och i havet med för den delen), så det var inte helt lätt först att över huvudet taget hitta stränderna. Man kör liksom på en väg, ser havet en bra bit nedanför sig på ena sidan, men det är så brant att det är svårt att se vart stränderna är. Det bästa tipset är att antingen plocka upp en strand-guide (tex på nån turistbyrå) eller att hålla utkik efter folk som har eller ska bada. Många gånger såg man att ”aha, här står det mängder med bilar utmed vägarna” och sen såg man förhoppningsvis någon bakklädd person smita ner i en liten gång mellan grönskan någonstans.

Självklart finns det lite större stränder med, vi hittade tex en med Blå Flagg, som dels innebär att vattnet är väldigt rent och sen finns det även faciliteter runt omkring i form av toaletter, dusch och glassbarer 🙂

Stränderna är väldigt grunda, och vår erfarenhet är att det är VÄLDIGT mycket folk där. Vi åkte oftast ner på eftermiddagen när kroaterna själva åkte ner (efter jobbet gissar jag), och har du tur hittar du någon plats att lägga din handduk på, ungefär. Konstigt nog funkar det ändå väldigt bra, till och med för mig som hatar när det är mycket folk, alla sköter sig själva och man respekterar varandras små utrymmet. Mest folk var det en söndag när vi åkte ner, då var det så tätt mellan handdukarna att man knappt kunde gå, men även det funkade ändå.

Så här såg det ut en söndag på en strand märkt Blå Flagg, rätt mycket folk som ni ser…

Vattnet är ju väldigt, väldigt klart och rent (dock väldigt salt, man flöt som en kork) tack vare att det inte är någon sandbotten, och det var lätt mellan 27-29 grader när vi badade, så även jag var i vattnet långa stunder! Har du inget cyklop sen tidigare så köp det där (inga snorklar till barn under 12 dock), för det är ganska gott om fiskar i varierande storlekar. På en del stränder var det mest vanliga småstim, men på några ställen hittade vi ganska stora och färgglada fiskar, nära inpå stranden!

Jag tror att ni ser hur klart och fint vattnet är! Det var för övrigt inga problem att låta barnen bada, inga strömmar, oftast lite inhägnat från båtar, och nästan inga vågor när vi var där. 

Så, en kort sammanfattning, det är rent och underbart att bada, bara man har badskor är inte stenarna något problem, och dessutom var vattnet helt ljuvligt varmt!!!

Hade vi inte haft barnen hade man kunnat hitta lite mindre befolkade badställen,
men oxå betydligt klippigare. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s