Den kulinariska delen av Kroatien

Så hur var själva semestern i Kroatien då? Ja, det är väl ingen som missat att det verkar vara ett av de mest omtalade och populära resmålen nu, och var och varannan människa åker, eller pratar om att åka, till Kroatien. Vi har varit sugna ett tag nu, det som ”avskräckt” oss har väl varit språket mest – jag som klarar  mig rätt bra i Tyskland och kan hanka mig fram i både Spanien och Frankrike, kan inte ett ord kroatiska. Lite läskigt liksom. Jag tycker det är väldigt oartigt att inte kunna åtminstone de mest basala orden, så nu för tiden kan vi säga ”tack” (hvala), ”snälla” (molim), god dag (dobar dan) och räkna till fem åtminstone.

Jag kan ju säga direkt att just den språkliga oron var i princip i onödan, väldigt många i Kroatien var riktigt bra på engelska, och en del på Tyska med (gissar att det åker väldigt mycket tyskar dit på semester också). 
Vi bodde ju i Viskovo, en ”förort” till den större staden Rijeka och precis i anslutning till den oerhört vackra staden Opatija (den kroatiska rivieran), precis i ”viken” som skiljer halvön Istrien från det övriga Kroatien, vilket lite sen visade sig vara en helt fantastisk plats att semestra på. Det som inte går att få fram i ord är hur oerhört vackert Kroatien är! Bergen är dominerande, men till skillnad från tex Frankrike och Spanien så är det inget bränt, brunt och torrt gräs och torra växter, det är GRÖNT! Växtligheten är minst sagt frodig, det är det absolut grönaste land jag sett…. I och med att det är så brant och bergigt, ända ner till havet, så får man liksom tänka om sin bild av ordet ”strand”, i vanliga fall är det ju oftast hyfsat flackt precis utmed stränderna, med nån strandpromenad till eller så, men här går ju klipporna ända ner i vattnet så stränderna är väldigt ”grunda” och mer små vikar än stränder – även om det såklart ser olika ut överallt. 

En ganska typisk bild tagen på en liten by ifrån en strandpromenad. Bergen når ända ner till havet, och likaså grönskan. 
Många små, små stränder, med klippor runtomkring. Såååå vackert!
Bergen gör ju även att det är BRANT – såklart även inne i städerna. De smala gränderna (som ofta inte är enkelriktade) går upp och ner i så mycket som 15% lutning (och det var det vi såg utskrivet, det var säkert gator som var ännu brantare), vilket gör det lite intressant att köra i när man inte är helt van, men också väldigt roligt. Hus och städer är fantastiskt vackra i de flesta fall, det känns på det stora hela som om landet håller på att ”rustas upp” faktiskt, det är mycket som renoveras och fixas, från stränder till hus och till vägar, och eftersom Istrien tillhört Italien så liknar stilen den italienska, fast mycket mer välskött. Faktum är att den delen av Kroatien där vi var liknar Monaco ganska mycket, grönt, bergigt, brant och vackert, fast liksom mer av allt.

För mig är 70% av semestern maten – förutsatt att det finns sol och värme. Nu hyrde vi ju ett hus med kök och grillplats, just för att jag tycker att det är både skönt och roligt att kunna laga lite egen mat med de råvaror som finns. Det var ganska lätt att hitta hyfsat stora mataffärer i Kroatien, ”Plodine” hette en av de vanligast förekommande kedjorna, och det mesta är BILLIGT att handla! Sånt som de äter mest själva – som cevapcici (stavningen kan vara lite off), köttspett, korvar (gud så goda korvar) var klart billigast, där köpte vi kött till hela familjen för runt 30-40 kronor. Grönsaker och frukter likaså, eller i alla fall meloner, vi åt minst en om dagen och kilopriset för vattenmelon var ungefär 5 kr. Ville man köpa fisk så var det lite dyrare, och eftersom jag är den enda i familjen som verkligen älskar helgrillad fisk så blev det oftast de lite mer familjevänliga alternativen med köttspett eller korv, och till det åt vi antingen rostad potatis eller ett snabbgrillat, ljuvligt bröd. Salladen till kompletterades med deras… ost? Nåt mellanting mellan keso, kvarg och färskost, väldigt gott och lite salt/syrligt. Mums…. Enkelt, gott och mättande!

Här är grillen där vi lagade till den mesta av vår mat. 

Vi gick såklart ut och åt en hel del med, en lokal restaurang (Nono Frane, BBQ-restaurang) var en riktig höjdare med en varmrätt för ca 70 kuna, (85 kronor), ”barnportioner” med snitzel och pommes för 30 kuna (38 kronor) och öl för ca 25 kuna / halvliter. Maten var extremt riklig, och barnens snitzel hade platsat som vuxenportion på en tysk restaurang, vilket inte säger lite…. Ville man ha en mer klassisk entrecote eller liknande så var det dyrare än de alternativ de själva åt mest av, men jag menar, entrecote och pommes, det kan man äta precis vart som helst, här vill man ju gärna testa något lite mer lokalt. Det blev ett antal glassar med, under dagarna, en våffla med en enorm kula Gelato (sjukt god sådan dessutom) gick på mellan 7 och 9 kuna (ca 8-10 kr). Ville man äta en hel glasscoupe med 3 kulor, frukt och grädde, så kostade en sån runt 35 kronor!! Måste även nämna deras pizzor, den perfekta lunchen när man bara vill göra det enkelt för sig, men herregud vilka goda pizzor – bästa jag någonsin ätit och kostade ungefär 40 kronor styck! Favoritdricka under semestern var dels öl och sedan en gammal favorit – Radler (dvs ungefär öl blandat med fanta, låter jättekonstigt men är väldigt läskande i värmen och inte så alkoholstarkt under den gassande solen). För övrigt var det ett stort plus i kanten att man utan problem kunde dricka kranvattnet överallt – även nere på stränderna!

Det blev många, långa och mysiga kvällar på restauranger. Barnen var hyfsat trötta efter en dags bad med, så det blev faktiskt ganska många lugna stunder, tack och lov…

…fast det kan ju ändå vara bra att se till att man har med material att underhålla och distrahera med. 

En kväll bjöds vi in till de som hyrde ut huset, på en enkel grillkväll. Det var jättekul att se hur de själva lagade och åt mat, det blev potatisklyftor friterade över öppen eld, och grillat/friterat kött till, både cevapcici, kotletter och grillat stekfläsk (det senare MÅSTE ni testa att grilla, så det blir riktigt knaprigt… mmmm), alltså ganska rustik men väldigt god mat.

Så här tillagades middagen av våra värdar!

 Måste bara avsluta med ett par bilder från en varm glass-kväll i Rijeka…

Haha, ser nu att den här ser jätteliten ut, men det var ett jättehögt glas!

 I morgon ska jag skriva lite mer om Kroatiens stränder, och lite besök på andra sidan Istrien. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s