Muffins med sötsalt äppelsmul

I fredags var dagis stängt, så då fick Lukas vara med mig på jobbet på förmiddagen och sen fick han själv välja en aktivitet – och då blev det att baka muffins.

Basreceptet på de här muffinsen är helt underbart, det är faktiskt ett recept från när min pappa gjorde lumpen som kock (?) i flottan. Äppelsmulet är mitt eget tillägg och det går ju egentligen att variera muffinsen i all evighet, med topping, vaniljkräm, blåbär eller lite vad som.

Bästa muffinsreceptet, 12 stora muffins

120 g smält smör
2 dl fil
3 ägg
5 dl mjöl
2,5 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (eller 2 msk vaniljsocker)
1 nypa salt

Smält smöret på låg värme, tillsätt fil och ägg och vispa ihop lite lätt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt de flytande. Rör till en tjock smet, tills den är klumpfri. Klicka ut i muffinsformar, tillsätt ev. äppelsmul, och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter (beroende på hur stora formar du väljer), tills de precis är torra inuti.

Sötsalt äppelsmul
2-3 tärnade äpplen
1 msk smör
0,5 dl havregryn
0,5 dl mandelspån
1-2 msk mörk sirap
1 msk kanel
flingsalt

Stek äpplena i smör en stund tills de börjar mjukna. Tillsätt de övriga ingredienserna förutom salt och fräs ihop ett par minuter till. Strö över lite flingsalt. Klicka ut på toppen av muffinsen innan de gräddas (tryck ner det lite) – eller ät som det är med en klick vaniljvisp till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s