Semester i Kroatien 2016 – del 3, Plitvicka sjöarna

Det här är del 3 i min resedagbok, tidigare delar hittar du under Semestersidan i huvudmenyn!

Efter att vi fått en svag antydan till Wi-Fi nere i Senj så lyckas vi uppdatera oss på väderprognoserna framöver (uppe i huset har vi knappt ens telefonmottagning) och ser att det på tisdagen ska vara ganska mycket svalare (dvs 24 grader istället för 30). Vi kände att det kunde vara en bra dag för att åka in till en av nationalparkerna – Plitvicka sjöarna – vilket vi missade förra året i Kroatien. Det tog nästan 2 timmar på vindlande vägar, men väl där var det helt klart värt resan ändå. På vägarna var vi nästan själv, men SHIT vad mycket folk det var i parken! Hela busslaster med japaner, en hel del tyskar och så massor med slovener, åtminstone första etappen av parken var helt fullt med folk. Man kunde välja lite olika längder och sträckor att gå, vi valde en på 4 km (men jag måste säga att det nog var fågelvägen för det kändes oerhört mycket längre än så) där man gick största delen men även åkte båt en bit av sträckan. Första delen av sträckan var helt klart vackrast, man gick på en träbro precis över ett vatten som var så klart att det knappt gick att förstå, dessutom var här ett av de absolut största vattenfallen! Vi knatade runt där, och åkte båt, i strålande sol med en perfekt temp på en sisådär 22-23 grader och gick i parken i ungefär 4-5 timmar. Väldigt trevligt, även om det varit bättre utan den stora mängden turister… Vi åker nog kanske inte tillbaka igen den här semestern, helt enkelt för att två timmars bilfärd enkel väg är ganska mycket.

Kollar ni noga ser ni raddan av människor som går mot fallet. Det är stort!

 

 

 

Helt kristallklart, turkost vatten, med massor av fisk i. 
I väntan på båten. 


Idag, onsdag, har vi bara slappat vid poolen och ätit gott. Vi har en gigantisk, murad grill vid huset, där vi har grillat både Cevapcici, kyckling och fläsk än så länge. Maten här blir ganska okomplicerad med få ingredienser, men eftersom råvarorna är kanon (melonen är galen, och tomaterna likaså) så blir det supergott.

En grillad köttbit, färsk pasta och så lite tomat- och gurksallad till. Enkelt men gudagott!
Vanligaste mellisen – torkad korv eller salmi, lite ost och en bit bröd. Lika populärt i hela familjen. 

Visst ja, jag har inte berättat så mycket om huset än. Huset i sig är nog relativt gammalt, men i gott skick enligt medelhavsstandard. Vi har ett stort sovrum till oss vuxna, och ett ännu större till barnen, båda två en loft-trappa upp. På entreplan är det ett litet kök och ett vardagsrum, samt ett badrum. De första två dagarna svor jag lite för jag fick stå och göra kaffe för hand, med kokande vatten och filter över en kopp, tills maken hittade en kaffekokare under trappen 😉 Men det bästa med huset är ju det som är utanför, såklart… Här finns en altan med ett tak av vindruvor, och ett gigantiskt fikonträd som ger skugga. Poolen är ungefär 6×4 meter och visserligen ouppvärmd, men håller för det mesta en temperatur på mellan 26-28 grader – väldigt skönt när man suttit i solen en stund och blivit varm. Vi bor ju dessutom så avskiljt att det lätt går att bada naken om man vill, det är ju åtminstone väldigt praktiskt när man ska byta om från och till badkläder! Sen har vi ju utsikten… Vi bor mitt på en bergssida, och har precis fri utsikt över typ hela det Adriatiska havet, med några av de större öarna (däribland Krk) i direkt synfält. Jag tror jag har tagit kort på varenda solnedgång här, men det är helt omöjligt att få med exakt HUR vackert det faktiskt är…. Magiskt!

Här står Oliver och tar en dusch efter ett kvällsdopp, med solnedgången i
bakgrunden. Kan ni fatta eller?? Jag kan det knappt själv!
Här är vår altan, med utsikt över hela adriatiska havet och solnedgången därtill. Gud vad jag längtar tillbaka till de varma kvällarna nu!

 

Hahaha, maken skulle ta kort på utsikten, men det var ju jättestarkt motljus, därav den underbara minen…

En reaktion på ”Semester i Kroatien 2016 – del 3, Plitvicka sjöarna

  1. Pingback: Semester 2018 – utflyktsmål runt Rijeka | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s