Semester 2018 – utflyktsmål runt Rijeka

Det är ju tredje gången vi är i Kroatien och andra vi är just här vid Rijeka (i Viskovo för att vara exakt). Vi har visserligen en egen pool, men jag tycker ändå att det är dagarna vid havet som är bäst. Poolen är suverän när vi tex lagar mat eller är i huset för att Filip behöver sova, men havet är liksom en helt annan grej.

Stränderna

Här i norra Kroatien är det i princip uteslutande sten och klippstränder, men stenarna varierar från smågrus till stora stenar, och där det är klippor är det ofta gjutna betong-platåer med stegar att bada från. Jag måste säga att jag verkligen föredrar sten framför sand, det är inte ens några problem med Filip. Precis i strandkanten är det ofta småsten som inte är så vassa och de stora stenarna är roliga att plocka med. Som vuxen behöver man absolut badskor för att inte vingla ut i vattnet med täta svordomar pga att man är så tung att stenarna gör ont under fötterna – även om de nästan alltid är rundade, men små barn klarar sig bra utan (om inte stenarna en bit upp är väldigt varma). Fast – vi har badskor till hela familjen ändå, det finns att köpa här nere för mellan 50-100 kr/par och man kan ha dem länge. Vill man bada mer enskilt är det bra att ta en badplats på klipporna, oftast finns det någon slags hjälpmedel (stege, trappa, räcke) för att ta sig i vattnet.

IMG_7890

Gemensamt för alla stränder är att vattnet är kristallklart!

IMG_8024

Såna här platser finns det gott om, speciellt om man vill vara själv, funkar bra med de stora barnen men är liiiite knepigt med 1-åring. 

IMG_8025

Kring Opatija och Rijeka

Just runt Rijeka är inte stränderna superlätta att hitta, inne i Rijeka är det en stor hamn så man får åka lite ”åt sidorna”, kanske helst västerut åt Opatija. Häråt finns det fina stränder och en fantastisk strandpromenad som sträcker sig 3 km öster om Opatija och 7 km sydväst, alltså totalt 1,2 mil. Går man längs den kan man hitta tämligen enskilda badplatser, speciellt om man kan tänka sig att bada från klipporna (går dock bort med små barn). Det är ännu inte riktigt högsäsong här, men visst är det folk på stränderna, upplever dock att det är väldigt trevlig atmosfär här och så länge man inte lämnar några viktiga saker (kamera, plånbok) så är det inga problem att gå ifrån sin badplats och badsaker för att äta lunch. Folk är vänliga och så här i början av säsongen känns det inte som man är så trött på turister heller (inte för att jag vet att de är det i slutet av säsongen, men JAG hade nog varit det).

IMG_8020

Mina foton gör inte alls utsikten rättvisa här känner jag. Strandpromenaden bjuder på magnifika vyer, extra skönt i kvällssolen!

IMG_8011

IMG_7927

Här och var i vikarna är riktiga ”stränder” med sten. 

IMG_7942

Precis överallt finns det småbåtshamnar, och de är FULLA med båtar. Likadant ser ni att stränderna kantas av restauranger, men om man inte är i någon av de absolut mest turistiga områdena så är priserna riktigt bra och maten håller samma klass som mer inåt landet. 

IMG_7913

Har man småbarn kanske man tror att det är dumt eller svårt med stenstrand, men jag upplever att det är betydligt enklare än sandstrand. Ingen sand överallt och mycket fina stenar att plocka med! Är man så här liten behövs knappt badskor om inte stenarna är väldigt varma, de är ofta runda och med den här lilla vikten gör det inte ont i fötterna heller. 

IMG_7918IMG_7904

IMG_7894

Det går bra att köra barnvagn på strandpromenaderna, men det är ju ännu smidigare med bärryggsäck förstås. 

IMG_7888

IMG_7870

Stora pojkar!

Rijeka stad

Rijeka är ju en lite större stad och förutom att det finns två köpcentrum här så har de en fantastisk stadskärna med fina butiker och mysiga restauranger och glassbarer. Precis vid centrum ligger även en småbåtshamn som man kan gå och strosa vid, och gillar man arkitektur så är hela centrum översållat med fantastiska byggnader. Även här känns det vänligt och välkomnande, precis som i övriga Kroatien har jag ALDRIG känt obehag på sånt sätt som man tex kan känna på bakgator i andra länder (Marseille var värsta stället jag varit på), även om man såklart får vara lite uppmärksam.

IMG_8180IMG_8172IMG_8130IMG_8118

IMG_8114

Som ni kanske ser i bakgrunden är just centrum kantat av fantastiska hus! Centrum är inte så jättestort, men lite affärer finns här om man vill shoppa med. 

Krk – Malinska

Vill man åka till en riktigt bra familjebadstrand så kan jag varm rekommendera Malinska på ön Krk, vi har nu varit där i två omgångar och det är visserligen mycket folk och turister men det känns inte så turistigt som många andra ställen. Även här går en låååång strandpromenad i princip utmed varje by (och mellan dem), vi har ofta inte orkat gå så himla långt innan vi parkerat oss på stranden, men har man lite mer tålamod kan man hitta fantastiska strandbitar. Här var duscharna gratis vilket förenklar för en barnfamilj och likaså toaletterna. Stränderna är kantade med restauranger och genom att kolla Googles rekommendationer är det lätt att hitta bra sådana med vettiga priser (en stor pizza kostar ca 50 kuna, dvs 70 kr och räcker gott till två större barn eller vuxna om man inte är vrålhungrig).

IMG_8066

Några få souvenirbås, men inte mycket.

IMG_8069

Varierad strand från betong till småsten. Här har Lukas (som vanligt) hittat nya kompisar som han fiskade krabbor med. Ja de är från Kroatien, men det utgår ingen barriär när man är 8 år och supersocial (vem han brås på har jag ingen aning?!)

IMG_8060

Förutom lite restauranger finns det såklart glasställen med. Just såna här i glas är lite dyrare, annars kostar glassen ca 10-12 kr/kula och de brukar vara fantastiskt goda och stora. 

IMG_8058

Det här är från när vi firade Filips födelsedag, kan man inte få hembakad tårta blir det glass i glas!

IMG_7965

Här var det en hel del folk, men det kändes ändå inte trångt. 

Just här vid Malinska är det en småbåtshamn vid centrum och sedan strand åt båda hållen. Vi har valt ett ställe där man kan få skugga av träden och ändå bara ha ett par meter till vattnet. Havet här runt är förresten fantastiskt klart och det är förhållandevis varmt – nu har det inte varit superväder här innan vi kom men det är ändå tillräckligt varmt för att jag ska kunna hoppa i både en och två gånger, dock har det varit ännu mycket varmare de andra två gångerna vi varit här. Det är kul att snorkla runt lite, även om badstränderna inte erbjuder det vackraste eller rikaste djurlivet, då ska man nog snorkla runt klipporna istället. Lite sjöborrar, fiskar, en och annan bläckfisk och lite sjöstjärnor kan man få se i alla fall! För att återkomma till Malinska så gillade vi verkligen atmosfären här, en liten by, visserligen med många turister, men som ändå kändes äkta och välkomnande. Nästa år vi hyr semesterhus kommer vi nog leta efter något här och utgå från!

Crickvenica

Här hade vi läst oss till att en av de vackraste stränderna i norra Kroatien skulle finnas och det var absolut en superlång strand med väldigt små, fina stenar. Runt centrum såg det mysigt ut med mycket restauranger och längs med stranden gick en lång och lite ”rejälare” strandpromenad – som faktiskt påminner en hel del om den som finns i Cannes. Ändå fick vi inte riktigt den goa känslan vi hade i Malinska, det var lite hetsigare här och kändes mer ”turistiskt”, men kan också ha varit vi som var rätt trötta och slitna den dagen.

IMG_8077

Notera alla väskor med packning… Det är blöjor, ombyten, badleksaker, badskor, badkläder och handdukar, cyklop … ja ni fattar. 

Två utflyktsmål jag skulle vilja besöka men som nog inte blir av i år är dels den mindre nationalparken ett par mil härifrån och dels grottorna i Postonj (vid gränsen mot Slovenien). Nationalparken här verkar vara mer inriktad på vandring och det känns inte optimalt med en 1-åring och Postonj vet jag inte om vi bara orkar åka till, tar nog en timme i bil och just precis nu känns det för långt. Vi skulle egentligen stannat till där på vägen ner, men Filip sov och det blev bara inte så. När det gäller nationalparker var vi ju förra gången i en annan, större, den rekommenderar jag verkligen men ligger lite längre härifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s