Kejsarsnitt

Det är väldigt fascinerande tycker jag, alla jag pratat med som haft ett planerat eller akut (dvs inte urakut) snitt har i princip bara gott att säga om det. Känns oerhört skönt måste jag säga. Däremot dyker det ju upp en massa frågor om hur det funkar egentligen, så jag tänkte helt enkelt citera ett stycke från bakingbabies:

Hur kejsarsnittsoperationen går till

Väl på operationsbordet kommer det sättas upp en skärm så att du inte ser nedanför dina bröst. Din partner eller närstående kommer kunna vara strax intill ditt huvud. Strax innan ingreppet kommer de raka översta randen av könshår för att inte få något hår i själva öppningen sedan. Du kommer också få en kateter för urin.

När bedövningen tagit helt kommer de tvätta magen mycket noggrant med bakteriedödande medel. Sedan skär läkaren ett snitt genom hudlagret. Under huden finns fettvävnaden och under denna finns en glansig yta av fascia, senvävnad. Fettvävnaden tas undan tills man att friställt fascians yta, och så skärs ett nytt snitt. Under denna syns nu den raka bukmuskeln (rectus abdominis) och de två muskelbukarna på höger och vänster sida separeras sedan. De är smidiga och böjliga och hålls isär med hakar. Nästa lager kallas peritoneum och är bukhålans inre vägg. Detta lager skärs igenom och under detta finns ett tunt nästa genomskinligt lager som skyddar tarmen. Peritoneum öppnas inte horisontellt utan vertikalt och töjs sedan i sidled. När man kommit såhär långt har man nått urinblåsan som petas undan och hålls borta av instrument.

Nu har operatören nått livmodern och denna öppnas med ett nytt horisontellt snitt och barnet lyfts ut. (källa bakingbabies.se)

På deras egen sida finns en hel del annat att läsa om med, före operationen och efter, så kika gärna in där!

Ikväll tänkte vi berätta lite för barnen om de ”ändrade planerna”, dvs kejsarsnittet, så de vet att jag och bebisen kommer behöva stanna på sjukhuset i ett par dagar och så vi tillsammans kan planera lite runtomkring. Sen blir det till att fira lite genom att gå på deras favvoställe Rosegarden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s