Enkel smörgåstårta med crème fraiche

Det är ju lite smörgåstårtetider nu, får man väl ändå säga. Skolavslutning, konfirmationer, studenter och andra somriga saker man vill fira görs ju enkelt och väldigt gott med just smörgåstårta. Det här receptet har vi alltid gjort, sen jag var liten, och det är den godaste smörgåstårta jag vet i och med att den inte innehåller majonnäs utan har det lite fräschare alternativet crème fraiche i sig istället. Mycket godare, tycker i alla fall jag!

IMG_4142

Idag har Oliver varit med och gjort maten, jag fick ett IMG_7517infall och har nu bestämt att barnen ska vara med minst en dag/vecka och laga mat, dels för att lära sig hur man gör och dels för att uppskatta att det faktiskt kräver en viss insats. Bra och nödvändig kunskap, för alla åldrar. Men nu till receptet – idag gjorde vi en ganska enkel variant med rätt så billig ”topping”, men man kan ju göra den betydligt lyxigare (och dyrare) med tex parmaskinka, rökt lax och handskalade räkor på – välj själv! Jag ville också gärna ha den lite mer fiberrik, så jag tog ett annat bröd den här gången, havretrippel, då blev tårtan 6-kantig istället för rund, men väldigt god.

Smörgåstårta, 8-12 personer

8 halvor hönökaka eller valfritt bröd

1 purjolök
400 g rökt bog
1-2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
5-7 dl crème fraiche av valfri fetthalt (jag tog lätt)
salt och peppar

Toppingförslag:
Majonnäs
kokta ägg
räkor
sallad
tomat
gurka

Gör helst fyllningen och sätt ihop bröden dagen innan du ska äta, men dekorera samma dag.

Hacka purjolök och bog fint, blanda ner tonfisk (1 eller 2 burkar beroende på hur mycket du gillar tonfisk) och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar – det ska vara liiiite i saltaste laget för att bli bäst ihop med brödet sen. Varva bröd och fyllning, plasta in och låt stå kallt till nästa dag.

Dekorera enligt dina (eller i detta fall din sons) fantasi! Bred på lite majonäs (eller smör eller philadelphia) som klister ovanpå och runt om tårtan, sen är det bara att gå loss. IMG_4140IMG_4139IMG_4138

Enkelt och gott!

3 reaktioner på ”Enkel smörgåstårta med crème fraiche

  1. Pingback: Påskplanering | godatankar.com

  2. Pingback: Kusinbesök | godatankar.com

  3. Pingback: Borås djurpark | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s