Plommonclafoutis med ingefära och konjaksgrädde

Jag hade sån himla tur att jag fick en jätteskål med plommon – eller rättare sagt sviskon – av grannen idag. Jag har ju inga plommonträd, så sånt gör mig väldigt glad! Sviskon är ju det som benämns katrinplommon när de är torkade, de är lite mindre än vanliga plommon, men det går lika bra att använda vanliga i detta receptet med.

IMG_5073

IMG_5064

Plommonclafoutis med ingefära och konjaksgrädde

Plommon – tillräckligt många för att de ska täcka en ugnssäker stekpanna när de är halverade (se bilden nedan)
2 msk smör
2 msk socker
2 msk riven, färsk ingefära
1 nypa kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera och kärna ur plommonen. Smält smör, socker, ingefära och kardemumma i en ugnssäker stekpanna, lägg i plommonen med snittytan nedåt och låt puttra ett par minuter. Dra av från värmen.

IMG_5059

75 g riven mandelmassa
2 ägg
2 äggulor
2,5 dl vispgrädde
ev. 1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl vetemjöl

Vispa för hand ihop ägg, mandelmassa, grädde och vaniljsocker till en slät smet, rör ner mjölet. Smaka lite på smeten, har du väldigt sura plommon kanske du vill tillsätta lite socker. Häll smeten över plommonen direkt i stekpannan (mina var små och flöt upp lite) och ställ in hela stekpannan i mitten av ugnen. Låt den stå där i ca 30-40 minuter, tills smeten stannat helt. Ta ut och låt svalna tills den är ljummen och servera med vispad grädde som du smaksätter med 1-2 tsk konjak samt en tesked socker.

IMG_5067

IMG_5071

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s