Klassiskt dillkött

Idag kör vi sjukstuga här – inte för ett barn utan för TRE. Filip är än så länge bara lite snuvig, men de två stora har ordentliga förkylningar toppat med feber… Puh. Är extra glad att jag hann göra ordentlig mat igår som vi kan värma idag – för vad kan vara godare så här i början av hösten än dillkött???

IMG_5009

Nu använde jag ytterlår av nöt den här gången, grytan går att göra med nötkött, kalv, fläsk (tex fläskkotletter) eller till och med kyckling, det är ju liksom såsen som är grejen här…

Dillkött

1 kg kött (se ovan), gärna med ben
ca 1 liter kokande vatten
2-3 gula lökar
2-3 morötter
2 tsk salt
peppar
3 lagerblad

Antingen kan man låta köttet vara helt, det brukar jag göra, men om jag har en lite segare bit (som jag hade igår) så går det även bra att dela det i grytbitar direkt. Koka upp vatten och kryddor, lägg i köttet. Låt det koka tills det är riktigt mört, det kan ju ta 30 minuter upp till 5 timmar beroende på vad du valt för kött – har du tex nötkött kan man ställa in hela grytan med lock i ugnen på ca 125 grader istället, då behöver man inte passa så noga. När köttet är nästan klart (så det börjar dela sig lätt) så kokar du potatis och gör såsen.

Dillsås

50 g smör
3 msk mjöl
ca 6-8 dl av buljongen från köttet
salt
vitpeppar
1 rejäl näve dill (ca 1 dl hackad)
2-4 msk ättiksprit
1 tsk socker
1 dl grädde
2 äggulor

Gör en bottenredning, dvs smält smöret och rör ut mjölet där i. Häll på lite av buljongen i taget och rör tills det blir en slät sås, låt den koka i ca 5 minuter. Nu måste du smaka upp den med salt och peppar, den här grunden ska vara god och smakrik, annars blir inte dillsåsen bra. Tillsätt socker, ättiksprit och dill, jag gillar när det är en riktigt syrlig sås så jag brukar inte snåla med ättikspriten, men ta en matsked åt gången och smaka dig fram. Låt såsen bara precis koka upp igen, stäng av plattan och sedan rör du ut äggulor i grädde och rör ner i såsen som nu inte får koka mer. Smaka av en gång till, grädden kan ju ta udden av både salt och syra så du kan behöva lite mer av de sakerna. Skär upp köttet om du inte redan gjort det och lägg det i såsen – servera med nykokt potatis!

IMG_5013

PS, jag gjorde även barnmat till Filip av det här, potatis, de kokta morötterna, lite sås och lite kött mixades med en extra skvätt grädde samt vatten nog för att det skulle bli löst. Jag frös in det i muffinsformar (på en muffinsplåt) för att sen lägga det i en burk. Kan säga att han uppskattade det storligen!

IMG_5014

IMG_5010

Det ser ju dock lite godare ut i vuxenformatet 🙂

2 reaktioner på ”Klassiskt dillkött

  1. Pingback: Höstlistan | godatankar.com

  2. Pingback: Veckans mat | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s