Hemkokt Vaniljsås

Vaniljsås kan vara nåt av det bästa jag vet. En favorit är en kallrörd, med vispgrädde, äggulor och socker, men den blir ju ”något” mäktig och kalorität ibland… Vill man ha en god vaniljsås så görs ju den främst (eller helt) på mjölk och det är ju dessutom gott att variera sig!

Den här blir lagom tjock, tycker jag, dvs den är trögflytande men rinnande och inte som kräm. Godast blir den såklart med vaniljstång, men det går faktiskt bra med vaniljpulver eller vaniljsocker med. Den är precis lagom söt dessutom, vilket enligt mig inte då är sådär särskilt söt.

IMG_5594

Hemkokt vaniljsås, ca 4 portioner

20 g socker
5 dl mjölk (eller 4 dl mjölk och 1 dl grädde)
1 vaniljstång + 15 g socker till ELLER 2 msk vaniljsocker

4 äggulor
30 g socker
20 g maizena
20 g smör (eller ungefär en matsked, inte så nog här)

Koka upp mjölk med vaniljstång eller vaniljsocker och 20 g socker. Vispa ihop äggulorna med maizena och resterande socker. Häll över 1 dl av den kokande mjölken och rör om ordentligt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen under kraftig omrörning och värm försiktigt ungefär en minut, tills såsen tjocknat och du ser den första bubblan. Dra av den från värmen och rör ner smöret. Ställ kastrullen kallt (gärna i kallvatten) med lock på kastrullen, rör om då och då medan det svalnar.

IMG_5590

I helgen åt vi den med knäckig äppelpaj (gjord på BRYNT smör den här gången, gud så gott det var).

En reaktion på ”Hemkokt Vaniljsås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s