Het rödvinssås

Det är förvånansvärt sällan jag gör den här såsen, kanske beror det lite på att man ska hålla på och sila mellan två kastruller och en massa disk är ju liksom jobbigt, men ibland blir jag väldigt sugen ändå! Dessutom är det ju grymt gott och liksom nästan lite av en hädelse att äta en god biff utan… Mitt recept får en del hetta, hur mycket avgör du ju själv genom att välja styrka samt mängd av chilin. Vill man variera sig är det grymt gott att använda sig av torkad chili.

IMG_5661

Rödvinsås, ca 4 portioner

1 palsternacka eller morot
1 lök, tex schalottenlök eller vanlig gul lök
4-5 vitlöksklyftor
ca 2 cm ingefära, tjock som din tumme
2 lagerblad
1 chili (eller mindre, om du inte vill ha någon hetta)
1 msk olivolja
3 dl rödvin av hyfsad kvalitet
3 dl vatten
1 buljongtärning oxbuljong, eller fond i motsvarande mängd
2 msk tomatpuré
maizena redning
1 msk smör
salt, peppar och ev. en gnutta socker

Skär alla grönsaker i mindre bitar (inte så himla noga). Fräs dem i en tjockbottnad kastrull i olivoljan tills löken börjar mjukna och bli glansig. Tillsätt vatten, buljong, vin och tomatpuré. Låt koka i åtminstone 10-15 minuter. Smaka av såsen – här beror det ju väldigt på vad du använt för vin och buljong, det kan behövas både salt, peppar och en gnutta socker för att runda av smaken. Sila av såsen (du kan förbereda hit) och red den med maizena redning till önskad konsistens. Runda av såsen med lite smör!

IMG_5659

En reaktion på ”Het rödvinssås

  1. Pingback: Chèvregratinerad potatis med ryggbiff och rödvinssås | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s